Biciklom do svih borilišta na OI 2024. u Parizu

Olimpijska biciklistička staza prolazit će u blizini ili pokraj olimpijskih borilišta te će također dobiti posebne oznake.

U Parizu će biti izgrađeno dodatnih 25 kilometara biciklističkih staza čak i tamo gdje neće biti takmičenja (Reuters)

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine povezat će biciklističkom stazom sva olimpijska borilišta u gradu i okolini.

Prije početka Igara bit će izgrađeno gotovo 60 kilometara novih biciklističkih staza, a biciklistička mreža koja će povezivati ​​mjesta bit će dijelom potpuno nova.

Za sada je u glavnom gradu Francuske završeno ili skoro završeno oko 30 kilometara olimpijske rute.

Druga polovina morat će biti izgrađena iznova, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Olimpijska biciklistička staza prolazit će u blizini ili pokraj olimpijskih borilišta te će dobiti posebne oznake ili piktograme, koji će također biti povezani s olimpijskim simbolima.

Izdvojeni deseci miliona eura

U Parizu će biti izgrađeno dodatnih 25 kilometara biciklističkih staza čak i tamo gdje neće biti olimpijskih takmičenja, jer su organizatori svjesni da će takvo nasljeđe ekološki prihvatljivog prometa ostati u gradu i nakon završetka Igara.

Ujedno će povećati broj bicikala u sistemu iznajmljivanja, kojih će sada biti 15.000, a pripremit će i 10.000 privremenih parkirališnih mjesta za bicikle u blizini olimpijskih borilišta.

Lani je za te namjene iz olimpijskog budžeta utrošeno 44,5 miliona eura, ove godine za biciklizam je planirano još 65 miliona eura.

Pariz trenutno ima 440 kilometara biciklističkih staza.

Izvor: Agencije