Revijalnom utakmicom ‘Zmajeva’ i Ambasade Katara obilježen katarski Dan sporta

Dan sporta je državni praznik u zemlji prošlogodišnjeg domaćina vrlo uspješnog Svjetskog prvenstva u nogometu i po mnogima najboljeg finala Mundijala ikada.

Za 'Zmajeve' su nastupila velika imena bosanskohercegovačkog nogometa (Ambasada Države Katar)

Revijalnom utakmicom između selekcije legendarnih „Zmajeva“ i Ambasade Države Katar u Sarajevu obilježen je katarski Dan sporta. Dan sporta je državni praznik u zemlji prošlogodišnjeg domaćina vrlo uspješnog Svjetskog prvenstva u nogometu i po mnogima najboljeg finala Mundijala ikada.

Obilježava se svake godine u utorak druge sedmice februara.

Nogometni susret održan je u prijateljskoj atmosferi u dvorani Arena Hotel Hills na Ilidži.

Za „Zmajeve“ su nastupila velika imena bosanskohercegovačkog nogometa Elvir Bolić, Mirsad Dedić, Bulend Biščević, Almir Turković, Sedin Torlak, Džemal Berberović i Gradimir Crnogorac. S klupe ih je predvodio Mehmed Janjoš, proslavljeno nogometno ime i aktuelni pomoćnik selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruka Hadžibegića, objavio je ured katarske ambasade u Sarajevu.

(Ambasada Države Katar)

Minut šutnje za poginule u zemljotresu

S druge strane, Džemal Hadžiabdić, dvostruki selektor reprezentacije Države Katar u nogometu, s klupe je vodio članove i lokalne zaposlenike katarske diplomatske misije u Bosni i Hercegovini. Na utakmici je arbitrirao sudija Vedran Tičić.

Susret je počeo učenjem Fatihe i minutom šutnje za poginule u zemljotresu u Turskoj i Siriji, uz apel svim dobrim ljudima u svijetu da se odazovu pozivima za pomoć u razorenim područjima.

Iako je rezultatski utakmica bila manje važna, valja naglasiti da su „Zmajevi“ slavili rezultatom 4:2. Međutim, pobjednicima se mogu smatrati svi koji su učestvovali u ovogodišnjoj promociji sporta i tjelesne aktivnosti, ali i afirmaciji prijateljstva Države Katar i Bosne i Hercegovine, koje u prije tačno 30 godina uspostavile međusobne diplomatske odnose.

(Ambasada Države Katar)

Pod pokroviteljstvom emira Države Katar šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, Država Katar pridaje veliki značaj sportu u svim njegovim oblastima i odlučna je da poboljša sportske sposobnosti svog stanovništva, te postigne izuzetna dostignuća u ovoj oblasti. Ovaj praznik sporta je prvi put obilježen 2012. godine i ima za cilj da podstakne učešće građana u sportskim aktivnostima i educira stanovništvo o načinima smanjenja zdravstvenih rizika povezanih s neaktivnim načinom života, kao što su koronarne bolesti i dijabetes.

Sve istaknutija uloga Katar u sportu

Toga dana, mnoga vladina ministarstva, Olimpijski komitet i kompanije iz privatnog sektora organiziraju na stotine aktivnosti i sportskih događaja u cijeloj zemlji za svoje uposlenike, njihove porodice i širu javnost.

(Ambasada Države Katar)

Aktivnosti se kreću od fudbala, košarke, tenisa, tekvandoa, vožnje bicikla, plivanja, pa do različitih društvenih takmičenja za sve uzraste, uz besplatan pristup sportskim terenima. Ovim povodom se organizira i tradicionalno veslačko prvenstvo kao podsjetnik na drevno sportsko i kulturno nasljeđe Katara. Dan sporta se, također, posmatra kao prilika za zbližavanje članova zajednice kroz sport, na osnovu sportskih principa timskog rada, inkluzije i jedinstva, kondicije i zdravlja.

(Ambasada Države Katar)

Katar igra sve istaknutiju i efikasniju ulogu u području sporta stvarajući prijateljstva i unapređujući odnose s državama širom svijeta. Nakon jako uspješnog Svjetskog prvenstva u nogometu Država Katar će u junu ove godine biti domaćin i Azijskog kupa, što će ponovo biti prilika za uzlet ove sportske nacije u snažnom razvoju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada