Skijaški spektakl nakon 34 godine na olimpijskoj Bjelašnici

Olimpijski centar Bjelašnica će 12. i 13. februara 2023. biti domaćin FIS Evropa kup u alpskom skijanju, odnosno u disciplini Super-G za žene.

Održavanje jednog ovakvog skijaškog događaja nakon 34 godine vraća Bjelašnicu ponovo na mapu značajnih skijaških destinacija i otvara mogućnost za organiziranje još većih skijaških takmičenja (Al Jazeera)

Ljubitelji vrhunskog skijanja u Bosni i Hercegovini napokon su dočekali svoj trenutak. Nakon 34 godine na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici ponovo će biti održana utrka FIS Evropa kupa.

Olimpijski centar Bjelašnica će 12. i 13. februara 2023. biti domaćin FIS Evropa kup u alpskom skijanju, odnosno u disciplini Super-G za žene. Nakon dugo godina pregovora i priprema, Međunarodna skijaška federacija (FIS) napokon je donijela odluku i uvrstila Bjelašnicu u kalendar velikih skijaških takmičenja Evropa kupa.

Nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, na Bjelašnici su se održavala takmičenja u Evropa kupu do 1989. godine. Međutim, od tada pa sve do danas, nije bilo održavanja takmičenja na ovako visokom nivou.

Sve spremno za početak

Iz Organizacionog odbora Evropa kupa Bjelašnica 2023 za Al Jazeeru su kazali kako je sve spremno za održavanje jednog ovakvog takmičenja, te da je interes takmičara i posjetitelja na Bjelašnici izuzetno veliki.

„Pripreme za održavanje Evropa kupa u skijanju na Bjelašnici ulaze u posljednju fazu. Prije nekoliko dana je započeto postavljanje zaštitnih ograda, što je bio veliki izazov obzirom da je staza duga više od dva kilometra. Zadovoljni smo kako teku radovi, poslužilo nas je i vrijeme, jer svi znamo da je početak zime obilježila ‘zelena zima’ bez snježnih padavina, ali srećom krajem januara je pao prvi snijeg. FIS delegacija je obavila kontrolu prošle sedmice i potvrdila kvalitet staze u skladu sa FIS standardima, tako da vjerujemo da će gledatelji i takmičari uživati u skijaškom takmičenju“, ističu iz Organozacionog odbora.

Interesovanje skijašica za ovo prestižno takmičenje je veliko, a učešće je potvrdilo 70 skijašica iz Austrije, Francuske, Italije, Švicarske, Norveške, Njemačke, Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Češke i Andore.

„Ove godine na Bjelašnicu neće doći neko veliko skijaško ime iz razloga što se trenutno održava i Svjetsko prvenstvo, ali će biti nekoliko skijašica koje su osvajale bodove u utrkama Svjetskog kupa. Međutim, od deset najbolje plasiranih skijašica u Evropa kupu ove sezone, gledatelji će na Bjelašnici imati priliku vidjeti njih devet“, ističu iz Organizacionog odbora.

Uloženo mnogo truda

Olimpijski centar Bjelašnica i kompanija ZOI’84 naporno su radili proteklih nekoliko mjeseci kako bi zadovoljili sve standarde koje zahtijeva jedno ovakvo takmičenje. Uloženo je mnogo truda i novca u savremenu opremu kako bi staza zadovoljila takmičare koji dolaze iz skijaških velesila.

Iz Organizacionog odbora ističu kako je dolazak više od pola skijašica na Bjelašnicu nekoliko dana prije zvaničnog takmičenja najbolji pokazatelj koliko kvalitetna priprema je odrađena.

„Smještajni kapaciteti na Bjelašnici su u ovom trenutku u potpunosti popunjeni od strane skijaških timova i posjetitelja. Interesantno je da je već u srijedu stiglo više od pola prijavljenih ekipa, što nije uobičajena praksa u Evropa kupovima da timovi dolaze nekoliko dana prije takmičenja. Najjače skijaške nacije su već na Bjelašnici i pripremaju se za takmičenje“, navode organizatori.

Važnost takmičenja je, kako kažu, neupitna, jer Bjelašnica nije bez razloga izabrana za lokaciju na kojoj su se održavala takmičenja na Olimpijskim igrama 1984. godine. Tada je prepoznat kapacitet Bjelašnice. Održavanje jednog ovakvog skijaškog događaja nakon 34 godine vraća Bjelašnicu ponovo na mapu značajnih skijaških destinacija i otvara mogućnost za organiziranje još većih skijaških takmičenja.

Uskoro i utrke Svjetskog kupa

Iz Organizacionog odbora ističu kako je u nekom budućem periodu realno očekivati i organizaciju utrke Svjetskog kupa, ali da treba znati kako je za dobijanje utrke Svjetskog kupa potrebno da se zadovolje veoma strogi standardi.

„Ovo je početak, i ukoliko prođe sve na zadovoljavajućem nivou, možemo očekivati da će održavanje FIS Evropa kupa postati tradicionalno, te da će se proširiti i na mušku utrku. Ove godine imamo samo takmičenje u Super-G disciplini u ženskoj konkurenciji“.

Ono što je potrebno znati je i to da je jedan od uslova za dobijanje organizacije Svjetskog kupa taj da država domaćin ima jako skijaško ime u Svjetskom kupu.

„Nama u ovom trenutku ide na ruku činjenica da najuspješnija skijašica iz BiH Elvedina Muzaferija ostvaruje zaista sjajne rezultate, posebno ove sezone. Vjerujemo da će za nekoliko sezona i to doprinijeti mogućnosti organiziranja Svjetskog kupa. Trebamo znati da je Snježna kraljica i utrka na Sljemenu u Zagrebu dobijena zahvaljujući porodici Kostelić i sjajnim rezultatima koje su ostvarivali Janica i Ivica“, navode iz Organizacionog odbora u razgovoru za Al Jazeeru.

Jačanje turizma

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić ističe da mu je izuzetno drago što se jedan ovakav sportski događaj održava u Kantonu Sarajevo.

“Turistička zajednica KS podržava najbolje, a samim tim i FIS Evropa kup i tako jačamo turizam u našoj zajednici. Evropa kup je prepoznatljivo takmičenje i nama je čast da budemo dio ekipe i priče koja jača turizam Kantona Sarajevo. Cilj nam je da se u našem kantonu održavaju velike manifestacije te da nam dolaze najbolji sportisti svjetskog ranga”, rekao je Haris Fazlagić.

Ljubitelji skijanja na Bjelašnici će imati priliku na djelu vidjeti i najbolju skijašicu Bosne i Hercegovine Elvedinu Muzaferiju, koja će prvi put u svojoj karijeri imati priliku da se s vrhunskim evropskim skijašica takmiči pred svojim navijačima.

Vrhunska podloga

Član uprave Ski centra Bjelašnica – Igman Sead Čaušević uoči Evropa kupa kazao je kako je prezadovoljan uređenjem staze.

“Jedan od prioriteta bio nam je da staza bude napravljena na nivou Svjetskog kupa, odnosno da podloga može izdržati najelitniji nivo takmičenja. To znači da podloga izdrži i bude ista i za prvog i za sedamdesetog takmičara. Prezadovoljan sam“, kaže on.

„Nadam se da ćemo imati dobre vremenske uslove. Ekipa je spremna. Staza je duga oko dva kilometra jer trebamo imati četiri plus kilometra mreže. Imamo skoro šest kilometara mreže, sve je postavljeno na najvišem standardu, višem od dosadašnjeg Evropa kup standarda”, rekao je Čaušević uoči ovog velikog takmičenja.

Organizatori zaključuju kako su ZOI’84 i OC Bjelašnica opredijeljeni za dalji razvoj skijaškog sporta. Infrastruktura koja je za ovo takmičenje urađena prema najvišim svjetskim standardima predstavlja samo podlogu za dalji razvoj i napredak skijanja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada