Jasmine Flury svjetska prvakinja u spustu

Nova svjetska prvakinja postala je Jasmine Flury iz Švicarske, koja do sada u karijeri nije imala pobjedu u spustu u Svjetskom kupu.

Veliko iznenađenje priredila je i 26-godišnja Austrijanka Nina Ortlieb, koja je postala svjetskom doprvakinjom (EPA)

Nova svjetska prvakinja u spustu postala je 29-godišnja Švicarkinja Jasmine Flury koja je stazu “Roc de Fer” u Meribelu prošla za jednu minutu i 28.03 sekundi te sa startnim brojem dva postavila rezultat koji nije uspjela nadmašiti nijedna skijašica u iznenađujućem raspletu ove utrke.

Jednako veliko iznenađenje priredila je i 26-godišnja Austrijanka Nina Ortlieb, koja je postala svjetskom doprvakinjom, a za pobjednicom je zaostala samo za četiri stotinke u svom debiju na velikim takmičenjima.

Status favortkinje u ovoj utrci donekle je uspjela opravdati samo braniteljica naslova iz Cortine d'Ampezzo 2021. i aktuelna olimpijska pobjednica u spustu, Švicarkinja Corinne Suter, koja je sa zaostatkom od 12 stotinki osvojila bronzu i tako popunila kolekciju medalja sa SP-a u ovoj disciplini, s obzirom na to da je 2019. u švedskom Areu bila srebrna.

Goggia razočarala

Italijanka Sofia Goggia, koja je slovila za jednu od najvećih favoritkinja, pregazila je pretposljednju kapiju i bila diskvalificirana, ali ionako ne bi bila među osvjačicama medalja.

Bivša dvostruka svjetska prvakinja u spustu Slovenka Ilka Štuhec je previše zaostala u gornjem dijelu staze i na kraju osvojila šesto mjesto (+0.42), a isto se dogodilo i Švicarknjii Lari Gut-Behrami koja je u cilju imala deveti rezultat (+0.71).

Nova svjetska prvakinja Jasmine Flury do sada u karijeri nije imala pobjedu u spustu u Svjetskom kupu. Jednom je trijumfovala u superveleslalomu, u decembru 2017. u St. Moritzu.

Vrlo dobar rezultat Muzaferije

Prije godinu dana je u Garmisch-Partenkirchenu bila druga u spustu, što joj je još jedino penjanje na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu. Najbolji rezultat Švicarkinje na velikim takmičenjima do sada je bilo 12. mjesto koje je osvojila u spustu 2017. na SP-u u St. Moritzu te u superveleslalomu na ZOI 2022. u Pekingu.

Skijašica iz Bosne i Hercegovine Elvedina Muzaferija nastupila je i na trećoj utrci na Svjetskom prvenstvu, i zabilježila je još jedan vrlo dobar rezultat.

Nakon 15. mjesta u kombinaciji i 25. mjesta u superveleslalomu, Muzaferija je spust završila na odličnoj 20. poziciji u vremenu 1:29.94, a za Flury je zaostala sekundu i 91 stotinku.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada