Bogati ne odustaju: Superliga bi mogla imati 80 klubova

Inicijatori Superlige predlažu nogometnu ligu koja je otvorena, temeljena isključivo na sportskim zaslugama, više divizija sa 60 do 80 klubova i minimalno 14 garantiranih evropskih utakmica po klubu.

Činilo se da je projekt propao u proljeće 2021. godine, u roku od 48 sati od objave ideje, a nakon negodovanja navijača, vlada i igrača (EPA - Ilustracija)

Buduća evropska Superliga mogla bi uključivati 80 ekipa, rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor A22 Sports Managementa, kompanije koja sponzorira i pomaže u stvaranju otcijepljene nogometne lige, javlja Reuters.

U objavi u kojoj se iznose preliminarni rezultati razgovora koje je A22 imao sa, kako je rekao, 50 evropskih klubova i angažiranih u nogometu, kompanija je navela kako je „promjena neophodna“.

„Većina njih dijeli procjenu da su sami temelji evropskog nogometa ugroženi i da je vrijeme za promjene“, poručili su iz A22. „Povratne informacije sugeriraju evropsku nogometnu ligu koja je otvorena, temeljena isključivo na sportskim zaslugama, više divizija sa 60 do 80 klubova i minimalno 14 garantiranih evropskih utakmica po klubu“.

Prema kompaniji A22, klubovi koji bi bili dio Superlige trebali bi ostati u potpunosti predani svojim domaćim ligama, kao što su danas.

Superligu osporavaju svi, osim Reala, Barcelone i Juventusa

Projekt Superlige, koji osporavaju UEFA i FIFA, nacionalni savezi, većina klubova i navijači, „napreduje“, smatra i predsjednik Barcelone Joan Laporta, jedan od njezinih branitelja koji na proljeće predviđa povoljnu odluku Evropskog suda pravde.

„Superliga napreduje. Ono što želimo je da se dijalog s UEFA-om ne prekine i da se uskladimo s nacionalnim ligama“, rekao je Laporta.

Real Madrid, Barcelona i Juventus bili su među 12 klubova koji su u aprilu 2021. najavili pokretanje Superlige. Međutim, projekt je propao u roku od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su prisilili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, Milan, Inter Milan i Atletico Madrid da se povuku. Tako su ostali samo Real, Barcelona i Juventus.

Predsjednik španjolske La Lige Javier Tebas, žestoki protivnik Superlige, rekao je da će plan pogodovati samo velikim klubovima.

„Superliga je vuk koji se danas prerušava u baku kako bi pokušao prevariti evropski nogomet, ali njegov nos i zubi su jako veliki“, napisao je Tebas na Twitteru. „Četiri divizije u Evropi? Naravno prva za njih, kao u reformi 2019. Vlada klubova? Naravno samo velikih“.

Navijači: Hodajući leš Superlige

Udruženje evropskih profesionalnih liga bilo je jednako kritično, rekavši da ih A22 nije niti konsultirao.

„Lige u potpunosti podržavaju trenutni model evropskog klupskog nogometa koji se temelji na otvorenoj piramidalnoj strukturi s napredovanjem i ispadanjem iz osnovne u profesionalnu na domaćoj razini“, poručili su.

Udruženje evropskih klubova (ECA) smatra kako je „preoblikovana ideja“ koju nudi A22 „već predložena, raspravljena i sveobuhvatno odbačena od svih zainteresiranih 2019. godine“.

Udruženje nogometnih navijača (FSA), koje predstavlja navijače u Engleskoj i Walesu i suosnivač je evropskog ekvivalentnog navijačkog tijela, rekla je da plan Superlige nije imao podršku navijača.

„Hodajući leš Suprlige se ponovno trza sa samosviješću koja se povezuje sa zombijem“, poručio je izvršni direktor FSA Kevin Miles.

Izvor: Agencije