Rekordna potrošnja engleskih klubova u prijelaznom roku

Najveći potrošači bili su Chelsea, trenutno deseti na tabeli, te Bournemouth, koji se nalazi u zoni ispadanja.

Londonski klub platio je britanski rekord od 106,8 miliona funti za Argentinca Enza Fernandeza kojeg je doveo iz Benfice (EPA)

Klubovi engleske Premier Lige potrošili su rekordnih 815 miliona funti (922 miliona eura) u zimskom prijelaznom roku, pokazali su rezultati analize revizorske kuće Deloitte's Sports Business Group na koje se poziva Reuters.

Najveći potrošači bili su Chelsea, koji je potrošio 37 posto od ukupnog iznosa što je više od ukupne potrošnje svih klubova u Bundesligi, LaLigi, Serie A i Ligue 1, rečeno je.

Londonski klub, trenutno deseti na tabeli, platio je britanski rekord od 106,8 miliona funti (121 milion eura) za Argentinca Enza Fernandeza kojeg je doveo iz Benfice u utorak, posljednjeg dana prijelaznog roka.

Potrošili tri puta više nego prošlog januara

Potrošnja vodećih engleskih klubova je gotovo tri puta veća nego u januaru prošle godine. Tokom cijele sezone 2022/23. ti su klubovi potrošili 2,8 miliona funti (3,2 miliona eura) na transfere igrača, nadmašivši prijašnji rekord od 1,9 miliona funti (2,2 miliona eura) iz sezone 2017/18.

Bournemouth, koji se nalazi u zoni ispadanja, drugi je najveći potrošač u Premier League.

“Klubovi Premier lige su nadmašili u trošenju ostale klubovi iz liga petice za gotovo četiri puta u ovom prijelaznom roku”, izjavio je Tim Bridge, vodeći partner u Deloitte's Sports Business Group.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada