MOK dopustio nastup Rusima i Bjelorusima na Igrama u Parizu

Sportašice i sportaši iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok timovima i ekipama nastup neće biti omogućen.

Takmičarke i takmičari iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja (Reuters)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK, IOC) donio je u petak odluku kojom se ruskim i bjeloruskim sportašima dopušta nastup na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, ali bez nacionalnih obilježja, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Sportašice i sportaši iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok timovima i ekipama nastup neće biti omogućen.

Takmičarke i takmičari iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himna. Nastup će biti dopušten samo onim sportašicama i sportašima koji nemaju nikakve veze s vojskom ili snagama sigurnosti i koji ne smiju aktivno pokazivati svoju podršku ratu u Ukrajini.

Pismena obaveza poštivanja Povelje

Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOK zahtijeva od svih sportaša da se pismeno obavežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i “mirovne misije olimpijskog pokreta”.

Prema podacima MOK-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se do sada kvalificiralo za nastup na OI u Parizu. Kvalifikacijske norme je ispunilo približno 4.600 sportašica i sportaša, a među njima je i više od 60 ih je iz Ukrajine.

U septembru je Međunarodni paraolimpijski odbor ukinuo potpunu zabranu Rusiji i dopustio ruskim sportašima s invaliditetom da se takmiče na Paraolimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. To je već bilo protumačeno kao najava slične odluke MOK-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada