Historijski neuspjeh: Peleov Santos nakon 111 godina ispao u drugu ligu

Santos, trostruki pobjednik Copa Libertadores, jedan je od tri kluba, zajedno sa Sao Paulom i Flamengom, koji nikada nisu ispali iz brazilske prve lige.

Osim Pelea, iz Santosa je poteklo mnoštvo izvanrednih igrača kao što su bivši napadač Milana Robinho, najbolji strijelac Brazila Neymar i napadač Real Madrida Rodrygo (Reuters)

Brazilski Santos, klub jednog od najboljih nogometaša svijeta, pokojnog Pelea, ispao je po prvi put u svojoj 111-godišnjoj historiji u drugu ligu.

Loša sezona samo je potvrđena poraza od Fortaleze na domaćem terenu u posljednjem kolu brazilske Serie A, javlja Reuters.

Santos, trostruki pobjednik Copa Libertadores, jedan je od tri kluba, zajedno sa Sao Paulom i Flamengom, koji nikada nisu ispali iz brazilske prve lige, ali su zbog lošeg niza od pet utakmica bez pobjede pali na 17. mjesto na tabeli i bez šanse za ostanak u društvu najboljih.

Zlatna era u ‘50-im i ‘60-im

Pele je tokom svoje karijere pomogao Santosu da postane jedan od najpoznatijih klubova u svjetskom nogometu, a ekipe je doživjela zlatnu eru u ‘50-im i ‘60-im kada su osvojili šest naslova brazilskog prvaka.

Također su osvojili Copa Libertadores, južnoamerički ekvivalent Lige prvaka, 1962. i 1963. godine. Te godine su osvojili i Interkontinentalni kup, trofej za koji su se takmičile najbolje ekipe iz Evrope i Južne Amerike.

Osim Pelea, iz Santosa je poteklo mnoštvo izvanrednih igrača kao što su bivši napadač Milana Robinho, najbolji strijelac Brazila Neymar i napadač Real Madrida Rodrygo.

Izvor: Agencije