Goran Dragić okončao igračku karijeru

Službeno povlačenje najavljeno je oproštajnom utakmicom koja će biti odigrana u augustu 2024. u Ljubljani.

Goran Dragić je proveo u NBA ligi 15 godina (USA Today / Reuters)

Jedan od najboljih slovenskih košarkaša, Goran Dragić odlučio je da završi igračku karijeru.

Službeno povlačenje najavljeno je oproštajnom utakmicom koja će biti odigrana u augustu 2024. u Ljubljani, prenosi Eurohoops, pozivajući se na slovenski SiOL.net. Organizatori, Spontanzo i Fondacija Goran Dragić, najavili su da će manifestacija trajati dva dana.

Karijeru je Dragić počeo u Sloveniji 2003. godine, igrajući za Geoplin Slovan. Prvi put je izvan svoje zemlje igrao u sezoni 2006/07. i to za Murciju, pa se godinu kasnije vratio u domovinu zaigravši za ljubljansku Olimpiju. Od 2008. godine je u NBA, a nakratko se vratio u Evropu, tokom Lockouta 2011. godine, kada je zaigrao za Murciju.

Bogata NBA karijera

U bogatoj NBA karijeri, dugoj 15 godina, najviše sezona – po šest – proveo je u dresu Phoenix Sunsa, odnosno Miami Heata. Igrao je i za Houston Rockets, Toronto Raptors, Brooklyn Nets, Chicago Bulls i na kraju Milwaukee Bucks. Nastupio je na All-Star meču 2018. godine, a četiri godine ranije proglašen je igračem koji je najviše napredovao.

Na Eurobasketu 2017. godine doživio je vrhunac reprezentativne karijere – kao kapiten i MVP turnira predvodio je Sloveniju do evropske titule. Te je godine proglašen i za najboljeg košarkaša Evrope.

Igrač je s najviše nastupa u reprezentaciji (90) i najviše postignutih poena (1.760).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada