Italija ukida porezne olakšice za strane nogometaše

Prema novim pravilima, strani nogometaši ponovno će plaćati 45, a ne samo 25 posto poreza na svoju zaradu.

Serie A, koja je lobirala za produženje pogodnosti, tvrdi da je vladina odluka kontraproduktivna (Reuters)

Italija će od prvog dana sljedeće godine ukinuti porezne olakšice za strane nogometaše, odlučila je vlada u Rimu.

Mjera, koja ističe 31. decembra, na snazi ​​je od početka 2020. i posebno je prilagođena italijanskoj prvoj ligi Serie A. Prema novim pravilima, strani nogometaši ponovno će plaćati 45, a ne samo 25 posto poreza na svoju zaradu, javlja Reuters.

Ova mjera znači da se italijanski klubovi neće moći osloniti na porezne olakšice za strana pojačanja koja budu doveli tokom nadolazećeg prijelaznog roka.

Serie A, koja je lobirala za produženje pogodnosti, tvrdi da je vladina odluka kontraproduktivna, prenosi Hina.

Liga nezadovoljna odlukom

„Neproduženje mjere će zapravo ekipe učiniti manje konkurentnima, što će rezultirati padom prihoda, smanjenjem resursa koji će se dodijeliti akademijama mladih igrača, smanjenjem obima u industriji i zbog svega toga manjim prihodima za državu“, objavila je liga.

Plaće igrača najvažniji su trošak u bilansama klubova Serie A, a oni koji podržavaju poticaje rekli su da su pomogli italijanskim ekipama da privuku vrhunske strane talente i takmiče se s bogatijim kolegama poput engleske Premier lige.

Predsjednik Lazija Claudio Lotito, koji je također član vladajuće stranke Forza Italia, lobirao je za zadržavanje poreznih olakšica, ali su ga odbili koalicijski partneri u vladi.

„Popusti stranim nogometašima koji zarađuju milione su nemoralni, klubovi bi trebali ulagati u mlade italijanske igrače, a ne preplaćivati ​​strance koji su također često loši igrači“, rekao je Luca Toccalini, zastupnik stranke Lega.

Izvor: Agencije