NBA liga odobrila prodaju Dallas Mavericksa

Novi vlasnici će imati 73 posto udjela u Mavericksima, dok će dosadašnji većinski vlasnik Mark Cuban zadržati 27 posto manjinskog udjela u timu.

Najnovije 'Forbesove' procjene NBA franšize procijenile su da Mavericksi vrijede 4,5 milijardi dolara, kao sedmi tim po vrijednosti u ligi (Reuters)

NBA liga je objavila kako je Upravni odbor jednoglasno odobrio prodaju Dallas Mavericksa Miriam Adelson te Sivanu i Patricku Dumontu.

Grupacija će imati 73 posto udjela u Mavericksima, dok će dosadašnji većinski vlasnik Mark Cuban zadržati 27 posto manjinskog udjela u timu, prenosi Hina.

“Upravni odbor je odobrio prodaju kontrolnog udjela u Dallas Mavericksima porodicama dr. Miriam Adelson i Sivana i Patricka Dumonta. Očekuje se da će transakcija biti zaključena ove sedmice”, navodi se.

Vrijedni udjeli

Većinski udio porodice Adelson procijenjen je na 3,5 milijardi dolara. Najnovije Forbesove procjene NBA franšize procijenile su da Mavericksi vrijede 4,5 milijardi dolara, kao sedmi najvrjedniji tim u ligi.

Forbes je također procijenio Miriam Adelson (78) kao petu ženu po bogatstvu na svijetu, koja kontrolira bogatstvo od 32,3 milijarde dolara. Ona je udovica kasino magnata Sheldona Adelsona.

Adelson je treća žena koja je trenutno glavni vlasnik neke od NBA franšiza, pridruživši se Jeanie Buss iz Los Angeles Lakersa i Gayle Benson iz New Orleans Pelicansa.

Cuban je imao većinski udio u Mavericksima od januara 2000. kada je kupio tim za 285 miliona dolara. Mavericksi su 2011. godine osvojili do sada svoj jedini NBA naslov.

Izvor: Agencije