FSS: Projekat ‘superlige’ otuđio bi fudbal od naroda

Fudbalski savez Srbije izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcioniranja takmičenja pod okriljem UEFA.

Evropsku 'superligu' zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je formirati 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati (Reuters)

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopćio je, povodom odluke Evropskog suda pravde o slučaju “superliga”, kako izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcioniranja takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Sud pravde Evropske unije saopćio je u četvrtak da su UEFA i Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) zloupotrijebile dominantan položaj, blokirajući prijetnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira – “superlige”, prenosi Tanjug.

Evropsku “superligu” zatvorenog tipa u aprilu 2021. godine pokušalo je formirati 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati.

Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barcelona i Juventus.

Zaštita nacionalnih prvenstava

“Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara. Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta za koje kriterijumi nisu potpuno jasni preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu”, piše u saopćenju FSS-a.

Dodaju da se fudbal igra zbog navijača, koji su u više navrata potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja “elitni” od nacionalnog fudbala.

“Projekat ‘superlige’ otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih. FSS stoji na stanovištu da ‘superliga’ nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija i koja podrazumeva takmičenje zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu. Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa. Apsolutno poštujući odluke evropskih institucija i zakone Evropske unije, nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti za koji se zalaže UEFA kao naša krovna organizacija”, piše u saopćenju FSS-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada