Evropski sud pravde dozvolio osnivanje nogometne ‘superlige’

Sud je saopćio da su Evropska i Svjetska nogometna asocijacija zloupotrijebile dominantan položaj blokirajući prijetnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira.

Evropsku 'superligu' zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je osnovati 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati (Reuters)

Evropski sud pravde saopćio je u četvrtak da su Evropska nogometna asocijacija (UEFA) i Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) zloupotrijebile dominantan položaj blokirajući prijetnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira – “superlige”.

Ova presuda znači da će u budućnosti biti dozvoljeno osnivanje “superlige”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanija A22, koja je osnovana da sponzorira i podrži “superligu’, konsultirala je gotovo 50 evropskih klubova od oktobra prošle godine i razvila deset principa zasnovanih na tim konsultacijama kako bi se napravila liga novog izgleda.

UEFA i FIFA su se protivili osnivanju “superlige” i zaprijetile da će kazniti sve klubove koji budu učestvovali u tom projektu izbacivanjem iz vlastitih takmičenja, a nogometaše izbacivanjem iz reprezentacija.

‘Monopol UEFA-e i FIFA-e je gotov’

“Pobijedili smo! Monopol UEFA-e je gotov, a nogomet je besplatan. Klubovi su sada slobodni i mogu sami odlučivati o svojoj budućnosti”, rekao je izvršni direktor “superlige” Bernd Reichart.

Kompanija A22 je tužila UEFA-u i FIFA-u za sukob interesa.

Evropski sud pravde presudio da su UEFA i FIFA prekšile zakon o takmičenju kada su prije dvije godine zabranile osnivanje “superlige”.

Evropsku “superligu” zatvorenog tipa u aprilu 2021. godine pokušalo je osnovati 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati.

Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barcelona i Juventus.

UEFA je saopćila da presuda Evropskog suda pravde ne označava podršku “superligi” i navela da su njena pravila u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima.

UEFA: Služiti širim interesima društva

“UEFA je primila presudu… koja ne označava podršku ili odobrenje ‘superlige’. Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobrenja UEFA-e, tehnički aspekt, koji je već bio poznat i riješen 2022. godine. UEFA vjeruje u svoja nova pravila, posebno u to da su u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima”, navodi se u saopćenju.

Iz UEFA-e navode da će ova asocijacija i dalje da služi širim interesima društva, prenosi Tanjug.

“Nastavit ćemo oblikovati evropski sportski model, zajedno s nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Evropske unije, vladama država i partnerima. Vjerujemo da će solidarnost temeljne evropske nogometne piramide, koju su navijači i svi učesnici proglasili neprocjenjivim modelom, biti zaštićena od prijetnje odvajanja u skladu s evropskim i nacionalnim zakonima”, zaključuje se u saopćenju UEFA-e.

Izvor: Agencije