Nogometno prvenstvo u Turskoj se nastavlja 19. decembra

Sudiju Halila Umuta Melera je, po završetku utakmice Ankaragucu – Rizespor, fizički napao i povrijedio predsjednik domaćeg kluba Faruk Koca zbog čega je prvenstvo prekinuto.

Napadnutog sudiju su u bolnici posjetili ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, kao i ministar omladine i sporta Osman Askin Bak (Anadolija)

Turski nogometni savez odlučio je da će se takmičenje u svim prvenstvenim razredima nastaviti 19. decembra.

Povod prekidu takmičenja bili su veliki izgredi po završetku utakmice Ankaragucu i Rizespor kada je fizički napadnut 37-godišnji sudija Halil Umut Meler. Njemu je Faruk Koca, predsjednik Ankaragucua, zadao žestok udarac šakom u glavu, a potom su, dok je ležao na travnjaku, sudiju fizički napali i domaći huligani koji su utrčali na teren.

Prvenstvo je odmah suspendirano, a trojica napadača privedeni te očekuju kazne za napad.

U međuvremenu je sudija Meler napustio bolnicu u koju je bio primljen nakon što je bio žrtva fizičkog napada.

Koca je pritvoren pod optužbama za nanošenje fizičkih povreda službenoj osobi. Naknadno se izvinio sudiji i sportskoj zajednici zbog svog ponašanja, ali je i naveo kako je Meleru udario „tek“ šamar.

Sudija: Koce je prijetio da će me ubiti

Sudija Meler tužiteljima je naveo da mu je Koce, uz zadani udarac šakom u glavu, prijetio kako će ga ubiti, baš kao i ostale službene osobe na susretu.

Podršku napadnutom sudiji pružio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je s njim razgovarao telefonom. Erdogan mu je poželio brz oporavak i izrazio žaljenje zbog incidenta. Obavijestio ga je i da je naložio resornim ministrima da odmah poduzmu sve potrebne radnje u vezi sa ovim slučajem.

Melera su u bolnici posjetili ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, kao i ministar omladine i sporta Osman Askin Bak.

Nadležno tužilaštvo pokrenulo je istragu o detaljima incidenta, a tri privedene osobe su osumnjičene za povređivanje javnog službenika na sportskom terenu zbog javne dužnosti koju je obavljao.

Izvor: Agencije