Organizatori Igara će uložiti 1,4 milijarde eura za čistu rijeku Seine

Najveći dio novca otići će na skladištenje kišnice koja će se čuvati u posebnom bazenu, a kasnije će služiti da spriječi onečišćenje same rijeke.

Na rijeci Seine održat će se takmičenja u plivačkom maratonu i triatlonu (EPA)

Pariška rijeka Seine trebala bi biti mjesto gdje će se tokom Olimpijskih igara iduće godine takmičiti plivači maratonci te triatlonci, a organizator ulaže velika sredstva kako bi sve prošlo u najboljem mogućem redu.

Tako je organizator Igara najavio da će uložiti najmanje 1,4 milijardu eura kako bi takmičari imali savršene uvjete u samoj rijeci, prenosi Hina. Najveći dio novca otići će na skladištenje kišnice koja će se čuvati u posebnom bazenu, a kasnije će služiti da spriječi onečišćenje same rijeke.

Strah od vremenskih neprilika

Organizatori su uvjereni da će pripremiti sve što je potrebno, ali na jedno ne mogu utjecati. U pitanju su potencijalne vremenske neprilike, pa je tako kiša odgodila i generalne probe u ova dva sporta. Kišni dani mogu napraviti probleme s kvalitetom rijeke Seine te će o tome prilično utjecati na koji način će proći takmičenja na samim Olimpijskim igrama.

Kvalitet vode u rijeci organizatori će svakodnevno provjeravati uoči i tokom Olimpijskih igara.

Izvor: Agencije