Porodice uhapšenih navijača Plenkoviću: Što znači ‘uskoro dobre vijesti’?

Hrvatskom premijeru porodice uhapšenih Dinamovih navijača zamjeraju što ne odgovara na njihova pitanja niti ih prima na sastanak.

U grčkim zatvorima nalaze se 102 pripadnika navijačke grupe 'Bad Blue Boys' (Pixsell)

Predstavnici porodica navijača zagrebačkog Dinama, već tri mjeseca pritvorenih u grčkim zatvorima nakon nereda u Atini, uputili su kritiku hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću jer im ne odgovara na pitanja, niti ih prima na sastanak. Upitali su ga, kako je prenijela Hina, i što je mislio kad je nedavno rekao da će „uskoro“ stići dobre vijesti.

Navijači Dinama uhapšeni su početkom augusta, na gostovanju koje je UEFA ranije zabranila. U neredima uoči potom otkazane utakmice s AEK-om u ubijen je jedan grčki navijač. Mediji su prenijeli kako je DNK analiza noževa pokazala da na njima nema tragova uhapšenih hrvatskih državljana, no njih 102 još uvijek se nalazi u grčkim zatvorima, više od tri mjeseca.

Plenković je početkom mjeseca najavio „dobre vijesti” za navijače koje će se „uskoro objaviti”, ne otkrivši više detalja. Tada je i rekao kako o toj temi gotovo svake dvije sedmice razgovara s grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom.

Što za premijera znači ‘uskoro’ ako su prošla tri mjeseca?

Predstavnici porodica pritvorenih navijača u četvrtak su se obratili medijima pred Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekom, u kojoj zasjeda hrvatska Vlada, upitavši Plenkovića „na što je konkretno mislio kada je u dva navrata govorio o dobrim vijestima“.

Porodice uhapšenih navijača okupili su se ispred zgrade u kojoj zasjeda hrvatska Vlada (Pixsell)

„Što za premijera znači ‘uskoro’, s obzirom na to da su naši dečki sada već tri puna mjeseca u zatvorima“, upitala je Marina Kos koja je govorila u ime 50-aak okupljenih članova porodica navijača.

Naglasila je kako se oni već nekoliko dana pitaju na čemu se temelji optimizam premijera „oko ove iznimno osjetljive situacije”, dodavši da više od stotinu porodica „svakodnevno strepi nad sudbinom svih tih mladića”.

Niti odgovara ni pitanja, niti ih prima na sastanak

Porodice Plenkoviću zamjeraju što ne odgovara na njihova pitanja niti ih prima na sastanak na kojem bi mogli razgovarati „o tome što hrvatska vlast, ne miješajući se u neovisnost grčke sudbene vlasti, može učiniti za hrvatske državljane“. Istodobno im Plenković šalje poruke putem medija, dodali su.

„Nama trenutno ostaje tek povjerenje u odvjetnički tim u Grčkoj te nada i pouzdanje da nitko neće odgovarati za nešto za što nije odgovoran ni kriv, kao što se dogodilo pokojnom kapetanu Laptalu”, rekla je Kos, referirajući se na Krista Laptala, pomorskog kapetana koji je 2008. optužen za šverc narkotika, pa pušten nakon 16 mjeseci u grčkom zatvoru jer su se sumnje pokazale neutemeljenim.

„Naši dečki nisu ni ubojice, ni članovi organiziranog kriminalnog udruženja, što im se, vidimo sad, stavlja na teret bez dokaza. Zato želimo znati na temelju čega premijer, nakon razgovora s grčkim kolegama, šalje izjave optimizma o sudbini naših najmilijih”, zaključili su predstavnici porodica pritvorenih pripadnika navijačke grupe Bad Blue Boys.

Na pitanja novinara nisu bili otvoreni.

Izvor: Agencije