Navijači Rayo Vallecana imat će na stadionu palestinske zastave uprkos zabrani

‘Bez obzira na to šta vi u La Ligi odredili, bez obzira što klubovi i Rayo Vallecano prihvatili, vi niste niko za kršenje našeg fundamentalnog prava na slobodu izražavanja’, poručili su navijači.

Navijači u Vallecasu, 'ogorčeni dvostrukim standardima svjetskih političara', presavijaju palestinske zastave pa ih skrivene unose na stadion (X / @bukaneros92)

Navijači španskog nogometnog prvoligaša Rayo Vallecano poručili su da će i dalje na stadion unositi zastave Palestine kako bi izrazili “podršku narodu nad kojim Izrael provodi genocid”, uprkos nastojanjima kluba i La Lige da im te zastave oduzmu.

“Bez obzira na to šta vi u La Ligi odredili, bez obzira što klubovi i Rayo Vallecano prihvatili, vi niste niko za kršenje našeg fundamentalnog prava na slobodu izražavanja”, priopćila je navijačka grupa Bukaneros iz jugoistočne madridske četvrti Vallecas.

“Vi ne možete utišati povik jedne čitave četvrti: Palestina će pobijediti!”, poručili su preko društvenih mreža.

Ogorčenje u Vallecasu, četvrti sa 400.000 stanovnika, uslijedilo je nakon utakmice prošlog vikenda između Rayo Vallecana i Real Sociedada.

Na početku utakmice domaći navijači razvili su palestinske zastave, a također i gosti iz Baskije.

Na tribini su bila i dvojica Iraca, a jednom od njih je redar na poluvremenu oduzeo palestinsku zastavu.

“Ne znam zašto je redar to učinio, možda je smatrao da je on provocirao tom zastavom”, rekao je navijaču Diarmuid koji se u trenutku događaja nalazio nešto dalje.

Irskom navijaču Frenkiju zastava nije vraćena nakon utakmice.

“Čini se da je te zastave zabranila La Liga”, kaže Rayov glasnogovornik Fernando Lopez. Dodaje, međutim, da u klub nije stigao nikakav nalog iz La Lige, organizatora španskog prvenstva.

Usmena preporuka

Danima se već nagađa o zabrani, za koju nema zakonskog temelja, pa neki misle da je La Liga usmeno preporučila čelnicima klubova takvu praksu.

Joaquin Urias, bivši sudija španskog Ustavnog suda, kaže da La Liga ne može zabraniti unošenje samo palestinskih zastava jer bi to bila diskriminacija u odnosu na izraelske, te zastave svih drugih zemalja.

“Ili mora prihvatiti sve zastave, ili mora zabraniti sve zastave”, napominje Urias. Organizacija kojom predsjeda Javier Tebas nije odgovorila na upit.

La Liga je prije nekoliko godina preporučila klubovima zabranu unošenja zastava s političkim i vjerskim simbolima, no ona sama je isticala zastave Ukrajine nakon invazije Rusije na tu zemlju.

Prema zakonu o sportu u Španiji je zabranjeno unošenje simbola koji potiču na mržnju, ali zastave zemalja ne spadaju u tu kategoriju. Nedavno je, međutim, policija izbacila sa stadiona u Eibaru, gradu u Baskiji, navijača jer nije htio skloniti palestinsku zastavu.

“To je pravno problematično”, napominje Urias. Dodaje da nigdje u Evropi palestinske zastave nisu formalno zabranjene premda su zapadne vlade stale na stranu Izraela u sukobu koji traje od 1948.

Navijači u Vallecasu, “ogorčeni dvostrukim standardima svjetskih političara”, presavijaju palestinske zastave pa ih skrivene unose na stadion. Kažu da su isprintali na stotine zastava koje će nastaviti isticati u toj radničkoj četvrti.

“Na ulazu ih redari ne vide”, kaže klupski glasnogovornik Lopez objašnjavajući njihovo pojavljivanje na tribinama.

On ne zna zašto se zabranjuje unošenje tih legitimnih zastava Palestine, ali smatra da zbog “teme sigurnosti”.

U posljednje tri sedmice izraelska vojska je ubila 9.000 civila u Pojasu Gaze, od čega oko 4.000 djece, izvijestila je zdravstvena služba iz Gaze. Izrael ne želi zaustaviti invaziju iz zraka, kopna i mora nakon što je Hamas izvršio svoj napad 7.oktobra.

Navijači Real Sociedada među prvima su u Španiji razvili desetke palestinskih zastava i klicali “Sloboda Palestini”.

“Mi ne ocjenjujemo načine na koje naši navijači izražavaju svoje mišljenje, sve dok je to izražavanje uz poštovanje, kao što je i bilo dosad”, kaže klupski glasnogovornik Jon Ander Munduate.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada