UEFA postaje partner u dodjeli nagrade ‘Zlatna lopta’

Grupacija Amauri ostat će većinski vlasnik nagrade koja se dodjeljuje od 1956. godine, te će i dalje nadzirati glasanje; bit će dodane i dvije nove kategorije – za najboljeg trenera i trenericu.

Svečana dodjela prestižne nagrade održava se u Parizu, no postoji mogućnost da se ubuduće organizira i u drugim evropskim metropolama (Reuters)

Najprestižniju nogometnu nagradu Zlatna lopta (Ballon d'Or), od iduće godine zajednički će dodjeljivati ​​Evropska nogometna unija (UEFA) i Amauri Grupa, koja predstavlja France Football i L'Equipe.

UEFA i Amauri Grupa, koja je osmislila Ballon d'Or, potpisali su ugovor o partnerstvu za suorganizaciju dodjele nagrade od sljedeće godine, prenosi Hina.

Dogovor o saradnji postignut je sedam godina nakon što je raskinuta dotadašnja saradnja između francuskih organizatora i Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Grupacija Amauri ostat će većinski vlasnik Ballon d'Ora, nagrade koja se dodjeljuje od 1956. godine. te će i dalje nadzirati glasanje, a bit će dodane i dvije nove kategorije – za najboljeg trenera i trenericu godine.

Svečana dodjela ove prestižne nagrade održava se u Parizu, no iz Amauri grupe su najavili da postoji mogućnost da se ubuduće organizira i u drugim evropskim metropolama.

UEFA ukida svoju nagradu za igrača godine

„To je susret dva najbolja brenda u nogometu. S jedne strane Ballon d'Or, a s druge UEFA koja ima najbolje takmičenje na svijetu. Tako da je bilo logično napraviti nešto zajedno. Svi igrači sanjaju osvajanje UEFA takmičenja i Zlatne lopte“, rekao je Aleksandar Čeferin, čelni čovjek UEFA-e.

Ugovor također znači da će UEFA ukinuti nagradu za igrača godine, ali će dodijeliti nagrade za igrača sezone za svako svoje klupsko takmičenje.

Posljednji Ballon d'Or dodijeljen je u ponedjeljak – po osmi put pripao je Argentincu Lionelu Messiju, dok je nagradu u ženskoj konkurenciji prvi put osvojila Aitana Bonmati.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada