Mate Parlov će dobiti spomenik i u zavičaju

Mate Parlov je jedini bokser u historiji koji je ujedinio svjetsko, evropsko i olimpijsko zlato kao amater te evropski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.

Spomenik Mati Parlovu, najboljem hrvatskom sportisti 20. stoljeća, podgnut je prije pet godina u Fažani kod Pule (Pixsell)

Mate Parlov, jedan od najvećih boksera u bivšoj Jugoslaviji, uskoro će dobiti spomenik u rodnom kraju, dogovorili su predstavnici Hrvatskog boksačkog saveza i Splitsko-dalmatinske županije.

Mate Parlov, porijeklom je iz Ričica kod Imotskog, a rođen je u Splitu 1948. godine. Najveće uspjehe postigao je u Puli, koja mu se 2021. godine odužila postavljanjem spomenika.

Parlov je jedini bokser u historiji koji je ujedinio svjetsko, evropsko i olimpijsko zlato kao amater te evropski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.

Spomenik visok 3,5 metra

Autor spomenika bit će akademski kipar Anto Jurkić, koji je i autor spomenika Parlovu postavljenog prije pet godina u Fažani, tri godine prije onoga u Puli. Definitivna lokacija novog spomenika bit će određena u dogovoru s lokalnom zajednicom.

Monumentalni spomenik Mati Parlovu u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebao bi biti postavljen tokom 2024. godine, a u izvedbi akademskog kipara Jurkića bit će izliven u bronzi i s postoljem visok gotovo 3,5 metra, javlja Hina.

Osim po titulama i velikoj karijeri, Parlov će ostati upamćen i po rečenici: „Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak?“

Izvor: Agencije