Poznati i svi učesnici doigravanja za EURO, žrijeb u četvrtak

Polufinalne utakmice su na rasporedu 21. marta naredne godine, a tri finala će biti odigrana pet dana kasnije.

Preostala su još tri mjesta na završnom turniru koji će biti igran od 14. juna do 14. jula sljedeće godine u Njemačkoj (EPA)

Raspletom posljednjih utakmica kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo, postalo je poznato i kojih je 12 reprezentacija u borbi za preostala tri mjesta na završnom turniru koji će biti igran od 14. juna do 14. jula sljedeće godine u Njemačkoj.

Ekipe su raspoređene u tri grupe po četiri reprezentacije, prema njihovim plasmanima iz posljednjeg izdanja Lige nacija, u zavisnosti o tome u kojoj su se kategoriji takmičili.

No, kako su se iz Lige A samo dvije reprezentacije propustile priliku kvalificirati, a to su Poljska i Vels, njima je pridružena jedina reprezentacija iz Lige D, a to je Estonija. Poznato je da će u polufinalu Poljska ugostiti Estoniju, a Vels će biti domaćin jednoj od tri reprezentacije iz Lige B, koja će žrijebom biti „prebačena“ u Ligu A. Radi se o reprezentacijama Ukrajine, Islanda i Finske.

Uz domaćina Njemačku, poznato 20 učesnika

Preostale dvije reprezentacije će se takmičiti na turniru Lige B i kao gosti će u polufinalu igrati protiv Izraela, odnosno Bosne i Hercegovine.

Polufinalni parovi turnira Lige C su poznati, a to su: Gruzija – Luksemburg i Grčka – Kazahstan.

Žrijeb će biti održan u četvrtak, od 12:00 sati, u sjedištu Udruženja evropskih nogometnih saveza (UEFA) u Nyonu, a na njemu će biti određeni i domaćini finalnih dvoboja.

Polufinalne utakmice su na rasporedu 21. marta naredne godine, a tri finala će biti odigrana pet dana kasnije. Pobjednici finalnih dvoboja će biti tri posljednje reprezentacije koje će pridružiti domaćinu Njemačkoj i ekipama, njih 20, koje su se kroz kvalifikacije izborile za nastup na završnom turniru Evropskog prvenstva.

Hrvatska i Slovenija u trećem ‘šeširu’, Srbija u četvrtom

Reprezentacije su već podijeljene u četiri „šešira“, a u svakom je po šest ekipa. Podjela je napravljena prema plasmanu i bodovima osvojenim u kvalifikacijama za završni turnir, s time da su reprezentacijama koje su igrale u grupama sa šest ekipa brisani bodovi osvojeni protiv šestoplasiranog sastava.

U prvoj grupi, kao nositelji, bit će Portugal, Francuska, Španija, Belgija i Engleska te domaćin turnira Njemačka, za koju je već poznato da će igrati u grupi A.

U drugoj grupi su Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunija i Austrija.

U trećoj grupi su Hrvatska, Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka i Nizozemska.

U četvrtoj grupi su Italija, Srbija, Švicarska te tri reprezentacije koje će se na završni turnir plasirati kroz doigravanje.

Izvor: Agencije