Hrvatska potvrdila učešće na EURO 2024 u posljednjem kolu

‘Vatreni’ su večeras sa 1:0 savladali Armeniju, te potvrdili plasman na Evropsko prvenstvo koje će dogodine organizirati Njemačka.

Slavlje nakon gola Budimira (AP)

Reprezentacija Hrvatske večeras je, pobjedom nad Armenijom, potvrdila plasman na Evropsko prvenstvo nogometaša koje će naredne godine biti održano u Njemačkoj.

Večerašnjim utakmicama okončane su kvalifikacije za smotru najboljih selekcija “Starog kontinenta” i “Vatreni” su izborili posljednju kartu iz ovog dijela borbe za EURO 2024.

Pogodak koji je izabranike Zlatka Dalića odveo na EURO postigao je Ante Budimir u 43. minuti.

Hrvatska će tako od 14. juna do 14. jula naredne godine po sedmi put nastupiti na evropskom prvenstvu, nakon Engleske 1996., Portugala 2004., Austrije i Švicarske 2008., Poljske i Ukrajine 2012., Francuske 2016., te onog igranog širom kontinenta 2021.

Jedini EURO kojega je propustila bio je 2000. u Belgiji i Nizozemskoj.

Također, ovo je 13. veliko takmičenje na kojem će nogometaši Hrvatske igrati od stjecanja nezavisnosti.

BiH se bori u doigravanju

Nakon završetka takmičenja po grupama, poznat je 21 od 24 učesnika Evropskog nogometnog prvenstva koje će se od 14. juna do 14. jula iduće godine održati u Njemačkoj.

Prije Hrvatske ‘vizu’ za EURO izborili su branitelj naslova Italija, te Francuska, Engleska, Španija, Portugal, Belgija, Nizozemska, Turska, Škotska, Danska, Švicarska, Albanija, Austrija, Rumunija, Mađarska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, te domaćin Njemačka.

Posljednje tri karte dijelit će se u martu naredne godine kada je na rasporedu play-off u kojem učestvuje i selekcija Bosne i Hercegovine na osnovu dobrih igara i osvojenog prvog mjesta u grupi Lige nacija.

Ko će biti protivnik “Zmajevima” znat će se nakon žrijeba 23. novembra. Ono što se zna da bi u finalu BiH mogla igrati protiv Izraela, no žrijeb će odlučiti koja će još dva tima biti u polufinalu. U konkurenciji su Finska, Ukrajina i Island, jedan tim će u polufinale grupe A, a dva u polufinale grupe B zajedno sa BiH i Izraelom.

Žrijeb Evropskog prvenstva na rasporedu je 2. decembra u Hamburgu, a reprezentacije će biti raspoređene u četiri jakosne grupe, zavisno o rezultatima ostvarenim u ovim kvalifikacijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije