ATP Finale: Đoković do rekordnog sedmog naslova

Za Đokovića je titula u Torinu 98. pojedinačni naslov u 138. finalu, a na listi najuspješnijih igrača na završnom ATP turniru iza sebe je ostavio i legendarnog Švicarca Rogera Federera.

Đoković je igrao protiv Italijana Jannika Sinnera (Reuters)

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković je u Torinu postavio je još jedan rekord osvojivši po sedmi put pobjednički trofej na ATP Finalu, a u meču za naslov je svladao 22-godišnjeg domaćeg miljenika Jannika Sinnera sa 6:3, 6:3 za jedan sat i 43 minute.

Za Đokovića je ovo 98. pojedinačni naslov u 138. finalu, a na ljestvici najuspješnijih igrača na završnom ATP turniru iza sebe je ostavio i legendarnog Švicarca Rogera Federera s kojim je do ove godine bio surekorder sa po šest naslova, prenosi Hina.

Sinner je Đokovića pobijedio u grupnoj fazi takmičenja, što mu je bila prva pobjeda u karijeri protiv najuspješnijeg tenisera svih vremena, ali mu je 36-godišnji Srbin u finalu uzvratio gotovo besprijekornom predstavom.

Italijan je u četvrtom gemu prvi put izgubio servis, a to je Đokoviću bilo dovoljno za osvajanje prvog seta. U drugom je slomio Sinnerov servis već u prvom gemu. Italijan je do šestog gema drugog seta osvojio samo dva poena na returnu i bio je potpuno nemoćan protiv suparnikovog početnog udarca.

U šestom gemu je došao do dvije prilike za break (15-40), ali je ostao bez realizacije i bez nove prilike za mogući preokret. Imao je 0-30 u osmom gemu, ali ništa više od toga. Kad je u sljedećem gemu Đoković došao do meč-lopte, Sinner je za kraj napravio dvostruku pogrešku.

Na vrhu ATP-a

Đoković je po četvrti put u karijeri u meču za naslov na ATP Finalu igrao protiv igrača s kojim se sastao i u grupnoj fazi takmičenja, a treći put je završio kao konačni pobjednik. Prije 15 godina je u Šangaju dvaput svladao Nikolaja Davidenka, 2015. u Londonu je izgubio od Rogera Federera u grupi, ali ga svladao u finalu, a 2018. je Aleksandra Zvereva pobijedio u grupnoj fazi, ali izgubio finale.

U Torinu je u finalu uzvratio Sinneru za poraz kojim mu je oduzeo mogućnost za obranu svih 1.500 bodova koje je osvojio prošle godine u Torinu i za maksimalnu novčanu nagradu od 4.810.500 američkih dolara. Đoković je zaradio 1.300 bodova i 4.420.500 dolara.

Novak Đoković će u ponedjeljak postati prvi teniser koji je na vrhu pojedinačne ATP ljestvice proveo najmanje 400 sedmica.

Jannik Sinner je bio prvi Italijan koji se probio do meča za naslov na ATP Finalu. Torino će napustiti s 1.000 bodova i bogatiji za 2.600.500 američkih dolara.

Izvor: Agencije