Umjesto u Izraelu, Evropsko vaterpolo prvenstvo vjerovatno u Hrvatskoj

Za domaćinstvo se prijavio Hrvatski vaterpolski savez, kao domaćin je predložen Zagreb, a još se čeka službena obavijest o domaćinstvu od Evropske plivačke federacije.

Ako Hrvatska dobije domaćinstvo bio bi to jedinstven slučaj da jedna zemlja organizira dva uzastopna evropska prvenstva (EPA)

Vlada Republike Hrvatske je dala saglasnost za organizaciju Evropskog prvenstva u vaterpolu, koje bi se održalo u Hrvatskoj od 3. do 17. januara 2024. godine umjesto u Izraelu.

Evropska plivačka federacija (LEN) nedavno je definitivno otkazala domaćinstvo najbolje smotre evropskih vaterpolista koje se trebalo igrati u Izraelu. Razlog je rat u Gazi, a u jednom je trenutku bilo pitanje hoće li se prvenstvo uopće i odigrati.

Za domaćinstvo se prijavio Hrvatski vaterpolski savez, kao domaćin je predložen Zagreb, a još se čeka službena obavijest o domaćinstvu od LEN-a.

I prošlo prvenstvo u hrvatskoj

Ako Hrvatska dobije domaćinstvo bio bi to jedinstven slučaj da jedna zemlja organizira dva uzastopna evropska prvenstva. Prije godinu dana je održan EURO u Splitu, na kojemu je Hrvatska osvojila naslov prvaka.

Financijska sredstva za sufinanciranje troškova organizacije Evropskog prvenstva u vaterpolu 2024. godine, osigurat će se u ukupnom iznosu od dva miliona eura preraspodjelom sredstava u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, potvrdila je hrvatska Vlada, prenosi Hina.

Izvor: Agencije