Vojni kamp u srcu Pariza za vrijeme Igara 2024.

Očekuje se da će najmanje 30.000 policajaca i žandara biti na dužnosti svaki dan, kao i 17.000 privatnih zaštitara za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Fotografija snimljena tokom marša povodom Dana Bastilje u Parizu, Francuska, 14. jula 2023. (REUTERS/Gonzalo Fuentes)
Fotografija snimljena tokom marša povodom ovogodišnje proslave Dana Bastilje u Parizu (Reuters)

Najmanje 5.000 vojnika bit će smješteno u šatorima na Pelouse de Reuilly u Parizu tokom Olimpijskih igara 2024. godine, rekao je novinarima general Christophe Abad, najviši gradski vojni dužnosnik.

“Reuilly ima veliku prednost jer je izuzetno blizu srcu Pariza,” kazao je Abad.

Pelouse de Reuilly je ogromno područje okruženo drvećem u istočnom dijelu Pariza, piše AFP. U njemu se tokom cijele godine održavaju brojna javna događanja među kojima i pariški zabavni sajam, prenosi Hina.

“Na ovom golemom području koje se nalazi na istoku Pariza i koje je obično domaćin Prijestolnog sajma, postavit ćemo kamp od oko 5.000 ljudi,” dodao je.

Očekuje se da će najmanje 30.000 policajaca i žandara biti na dužnosti svaki dan, kao i 17.000 privatnih zaštitara za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će trajati od 26. jula do 8. augusta.

Parižani protiv Olimpijskih igara

Nedavna anketa, provedena osam mjeseci prije početka Igara, pokazala je da gotovo polovica Parižana vjeruje da je biti domaćin Olimpijskih igara “loša stvar”, a prijevoz i sigurnost su njihove najveće brige.

Ukupno 44 posto stanovnika pariške regije izrazilo je negativno mišljenje, dok je 65 posto stanovnika Francuske reklo da su Igre u Parizu dobra stvar, pokazala je anketa Odoxe za Winamax i RTL.

Anketirano je 1.207 stanovnika pariške regije i 1.005 stanovnika ostatka Francuske.

Prije dvije godine samo je 22 posto Parižana imalo negativno mišljenje o Igrama u Parizu, dok više od polovice njih sada razmišlja o napuštanju regije za vrijeme trajanja Igara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada