Katar domaćin Azijskog kupa, nastupit će i selekcija Palestine

Nakon prošlogodišnje uspješne organizacije Svjetskog prvenstva prošle godine, zaljevska zemlja će od 12. januara do 10. februara 2024. godine treći put biti domaćin Azijskog kupa.

Gledatelji će na devet stadiona moći pratiti 51 utakmicu 24 ekipe raspoređene u šest grupa

Nakon prošlogodišnje uspješne organizacije Svjetskog prvenstva, Katar će od 12. januara do 10. februara 2024. godine treći put biti domaćin Azijskog kupa.

Katar brani naslov prvaka Azije nakon velikog uspjeha 2019. godine i pobjede nad Japanom u finalu.

Gledatelji će na devet stadiona, među kojima je sedam onih na kojima je u novembru i decembru 2022. godine igran Mundijal, kao i širom svijeta putem malih ekrana, moći pratiti 51 utakmicu 24 ekipe raspoređene u šest grupa.

Finalna utakmica bit će održana na stadionu Lusail (kapacitet 88.966 mjesta), gdje je odigrano i finale između Francuske i Argentine, u kojem su slavili Leo Messi i društvo.

Katar dočekuje navijače iz cijelog svijeta

Prvobitni domaćini Azijskog kupa trebala je biti Kina, ali je ranije odustala od domaćinstva zbog pandemije COVID-19.

Južna Koreja i Indonezija su, također, bili u utrci za domaćinstvo kontinentalnog nogometnog takmičenja, ali je povjerenje ukazano Kataru, gdje je ovaj turnir ugošćen još 1988. i 2011. godine.

“Katar se sprema ponovo dočekati navijače iz cijelog svijeta. Očekujemo ogroman interes za turnir, na kojem će se natjecati najbolji igrači iz cijele Azije”, rekao je Hassan Al Kuwari, izvršni direktor marketinga i komunikacija Organizacijskog odbora Azijskog kupa.

Na Azijskom kupu nastupit će i selekcija Palestine, koja u ovom trenutku, zbog rata u Gazi, “proživljava neke od najtežih dana u historiji”, prenosi Fena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada