Najbolji svjetski teniseri žale se na loptice

Posljednja dvojica koja su se požalila na loptice kojima igraju i koje se često mijenjaju su Alcaraz i Medvjedev, a prije njih već su to učinili Đoković, Fritz, Hačanov…

Dobro znam za neke povrede koje su se dogodile među teniserima zbog igranja s različitim lopticama (USA Today / Reuters)

„Potpuna je ludost činjenica što svaku sedmicu igramo s različitim lopticama“, požalio se španski teniser Carlos Alcaraz nakon poraza u tri seta od Nijemca Alexandera Zvereva na ATP Finalu u Torinu.

Tokom samog meča Alcaraz je prigovarao na loptice glavnom sudiji, a isto je činio i Rus Danil Medvjedev, dok je igrao meč koji je dobio protiv sunarodnjaka Andreja Rubljova.

Nastavak je to borbe koju vode najbolji svjetski teniseri na temu loptica jer su ranije o toj temi govorili i Novak Đoković, Taylor Fritz i Karen Hačanov, javlja Hina.

Tokom godine igraju s 20-ak različitih vrsta loptica

„Negdje sam čuo kako tokom godine igramo s 20-ak različitih vrsta loptice. To nema nikakvog smisla i dobro znam za neke povrede koje su se dogodile među teniserima zbog toga. Jednostavno ne možemo svaku sedmicu igrati s novom vrstom loptica. Neka promjena se u tom smislu mora dogoditi“, rekao je Alcaraz.

Ima i prijedlog koji bi vodio u boljem smjeru, konkretno da se ista vrsta loptica koristi za pojedine dijelove sezone.

„Na primjer, na početku godine u Australiji igramo s jednima, a poslije s istima na američkom betonu, evropskoj zemljanoj turneji, u Južnoj Americi. Promjene se mogu događati kada mijenjamo podlogu, ali promjena svakih sedam dana je užasna odluka“, ukazao je Alcaraz.

Izvor: Agencije