Kolumbijski gerilci oslobodili otetog oca Liverpoolovog nogometaša

Roditelje Liverpoolovog napadača Luisa Diaza, otele su nepoznate osobe u gradu Barrancas, odakle je porijeklom 26-godišnji napadač. Diazova majka je spašena, no za ocem se danima tragalo.

Luisa Manuela Diaza oteli su pripadnici ELN-a, posljednje gerilske grupe koja je još uvijek aktivna u Kolumbiji (Reuters)

Nakon 13 dana zatočeništva, gerilska grupa Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) oslobodila je Luisa Manuela Diaza, oca Liverpoolove zvijezde Luisa Diaza, objavili su tamošnji mediji.

Roditelje Liverpoolovog napadača Luisa Diaza, u prošlu subotu su otele nepoznate osobe u gradu Barrancas, odakle je porijeklom 26-godišnji napadač. Diazova majka je spašena, no za ocem se danima tragalo.

Kolumbijske vlasti su objavile kako su Luisa Manuela Diaza oteli pripadnici ELN-a, posljednje gerilske grupe koja je još uvijek aktivna u Kolumbiji, zatraživši pritom njegovo „momentalno oslobađanje“.

Policija i vojska su pokrenule veliku potragu koristeći pritom motorizirane jedinice, bespilotne letjelice, helikopter, te avion sa specijaliziranim radarom.

Nije bilo zlostavljanja

„Nacionalna vojska i UN su potvrdili ‘Maneovo’ puštanje“, objavio je El Tiempo. „Otac Liverpoolove zvijezde je pušten i na putu je u Valledupar u helikopteru vojnih snaga. Njegova porodica već slavi ovu vijest“.

Gerilci kolumbijske Nacionalne oslobodilačke vojske predali su Luisa Manuela Diaza humanitarnoj komisiji koju su činili Ured narodnog pravobranitelja, svećenik, te predstavnici UN-a i Crvenog križa.

Kako su vlasti otkrile za El Tiempo, otac je dobrog zdravlja i nije pokazivao nikakve znakove zlostavljanja.

Diaz, koji je 43 puta igrao za Kolumbiju, potpisao je za Liverpool u januaru prošle godine stigavši iz Porta u ugovoru vrijednom 45 miliona eura. Ove je sezone upisao 12 nastupa i postigao četiri gola.

Izvor: Agencije