Saudijska Arabija spremna organizirati Mundijal i tokom ljeta

Nogometni savez Saudijske Arabije ukazuje da je turnir najboljih svjetskih reprezentacija moguće organizirati i u ljetnom terminu, a ne samo u zimskom, kao što je to bilo u Kataru prošle godine.

Saudijska Arabija je ostala jedina kandidatkinja za Mundijal 2034, pa je prilično izvjesno da će i dobiti domaćinstvo
Saudijska Arabija je ostala jedina kandidatkinja za Mundijal 2034, pa je prilično izvjesno da će i dobiti domaćinstvo (Reuters)

Odustajanjem Australije od kandidature za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2034. godine, Saudijska Arabija je ostala jedini kandidatkinja, a predsjednik tamošnjeg nogometnog saveza tvrdi da je turnir moguće organizirati i u ljetnom terminu, a ne samo u zimskom, kao što je to bio slučaj 2022. kad je domaćin bio Katar.

„Mnogo je novih tehnologija koje omogućavaju hlađenje, moguća je i ugradnja dodatnih klima-uređaja na stadione, a mnogo je gradova u kraljevstvu koji tokom ljeta imaju vrlo ugodnu klimu. Spremni smo za sve mogućnosti“, rekao je Yasser Al-Misehal, čelnik Saudijskog nogometnog saveza, u izjavi za AFP.

Posljednjeg dana oktobra je istekao rok koji je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odredila za predaju kandidature za domaćina Svjetskog prvenstva 2034. Budući da je Australija odustala, Saudijska Arabija je ostala jedina kandidatkinja, pa je prilično izvjesno da će i dobiti domaćinstvo, o čemu će vodstvo krovne nogometne organizacije odlučivati krajem 2024.

Prvi će samostalno ugostiti 48 reprezentacija

Prema Al-Misehalu, Saudijska Arabija će biti prva država koja će samostalno organizirati turnir sa 48 reprezentacija, jer neće tražiti partnere u drugim državama.

Prvo Svjetsko prvenstvo na kojem će sudjelovati 48 reprezentacija zajednički će 2026. organizirati Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko.

Četiri godine poslije domaćini će biti Španija, Portugal i Maroko, s time da će po jedna utakmica biti odigrana u Argentini, Urugvaju i Paragvaju, u sklopu obilježavanja stogodišnjice odigravanja prvog Svjetskog prvenstva koje je 1930. održano u Montevideu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije