Djelimično zatvaranje stadiona za hrvatski kvalifikacioni dvoboj sa Armenijom

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog diskriminacije i rasizma ponašanja navijača na utakmici protiv Turske u Osijeku.

HNS je izbjegao potpuno zatvaranje stadiona (EPA)

Disciplinska komisija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez djelimičnim zatvaranjem tribina i novčanom kaznom zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Hrvatska – Turska koja je 12. oktobra  odigrana u Osijeku u okviru kvalifikacija za EURO 2024, objavio je Hrvatski nogometni savez (HNS).

Nakon prijave FARE-a, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog diskriminacije i rasizma, na šta se HNS detaljno očitovao.

Uzimajući sve parametre u obzir, Disciplinska komisija UEFA-e donijela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za HNS, uz djelomično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mjesta.

Pritom je aktivirana uvjetna kazna od 2. oktobra, zatvaranje tribine u kapacitetu od barem 1.000 mjesta, izrečena za incident na utakmici protiv Latvije u Rijeci, te je izrečena nova kazna zatvaranja tribine od barem još 5.000 mjesta, što ukupno iznosi spomenutih 6.000 mjesta, prenosi Hina.

Kazna i zbog paljenja baklji

Također, HNS je kažnjen s još 1.000 eura zbog paljenja baklji, za šta je prijavljen od strane delegata utakmice.

Hrvatski nogometni savez u svom je očitovanju ponovio osudu neprihvatljivog skandiranja manjeg dijela navijača, ali je pritom detaljno opisao konkretno postupanje HNS-a, MUP-a te pravosudnih tijela, koji su zajedno pokazali da se Savez i pravna država čvrsto bore protiv rasizma i diskriminacije.

UEFA je prihvatila takve argumente kao olakšavajuće okolnosti te je HNS izbjegao potpuno zatvaranje stadiona, pa će reprezentacija u potencijalno ključnoj utakmici za odlazak na EURO 2024. protiv Armenije 21. novembra u Zagrebu imati podršku navijača na Maksimiru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada