Saudijska Arabija najavila kandidaturu za Mundijal 2034.

Nogometni savez Saudijske Arabije želi organizirati ‘turnir svjetske klase’ te poručuje da će inspiraciju crpiti iz ‘duboko ukorijenjene strasti prema nogometu’ u toj zemlji.

Naredni Mundijal, na kojem će 2026. godine nastupiti 48 reprezentacija, bit će održan u SAD-u, Meksiku i Kanadi (Reuters)

Tek što je Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) pozvala zemlje iz Azije i Okeanije da predaju kandidature, Saudijska Arabija je najavila svoju kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2034. godine.

Nogometni savez Saudijske Arabije je objavio kako želi organizirati “turnir svjetske klase”, dodavši kako će inspiraciju crpiti iz “duboko ukorijenjene strasti prema nogometu” u toj zemlji, prenosi Hina.

“Prva kandidatura Saudijske Arabije za Svjetsko prvenstvo potpomognuta je sve većim iskustvom zemlje u domaćinstvu nogometnih događaja svjetske klase i njenim tekućim planovima da poželi dobrodošlicu navijačima širom svijeta na Svjetsko klupsko prvenstvo 2023. i Azijsko prvenstvo 2027. godine”, piše u objavi ovog saveza.

U transfere igrača uloženo 950 miliona dolara

Saudijska objava uslijedila je nedugo nakon što je FIFA odredila Maroko, Španiju i Portugal za domaćine Svjetskog prvenstva 2030. godine, uz dodatak kako će se tri utakmice sa tog World Cupa igrati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju.

Nakon što je FIFA najavila kako će se Svjetskog prvenstva 2034. održati u Aziji ili Okeaniji, predsjednik Azijske nogometne konfederacije Salman bin Ebrahim Al Khalifa pozdravio je tu odluku.

“Čvrsto vjerujemo da to otvara put pravednijoj prilici za sve konfederacije da se takmiče i budu domaćini prestižnog Svjetskog prvenstva”, rekao je.

U posljednje vrijeme Saudijska Arabija ulaže stotine miliona eura u razvoj nogometne infrastrukture te transfere igrača.

Samo u posljednjem prelaznom roku klubovi Saudijske profesionalne lige (SPL) potrošili su više od 950 miliona dolara na pojačanja.

Potrošnja Saudijske Arabije u prelaznom roku, koji je zatvoren 7. septembra, premašila je potrošnju četiri evropske lige iz “velike petice”, a samo je Premier liga ispred te zemlje sa Bliskog istoka.

Stigli Ronaldo, Neymar, Benzema

Ranije ove godine Saudijski fond za javna ulaganja (PIF) najavio je Projekt ulaganja i privatizacije sportskih klubova koji uključuje Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal, s nizom vrhunskih igrača koji prelaze u saudijsku ligu.

PIF posjeduje 75 posto svakog od četiri kluba, dok njihove neprofitne fondacije posjeduju 25 posto svakog.

Brojni vrhunski nogometaši, poput Cristiana Ronalda, Neymara, Karima Benzeme i Marcela Brozovića, nedavno su potpisali velike novčane ugovore s klubovima saudijske Pro lige.

Naredni Mundijal, na kojem će 2026. godine nastupiti 48 reprezentacija, bit će održan u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Izvor: Agencije