Argentina, Urugvaj i Paragvaj očekuju direktan plasman na Mundijal 2030.

FIFA je prvobitno navela da su tri domaćina takmičenja – Maroko, Španija i Portugal – direktno kvalificirani, ali je nagovijestila da bi i tri južnoameričke reprezentacije mogle dobiti tu povlasticu.

Na svjetskim prvenstvima od 2026. godine će učestvovati 48 reprezentacija (FIFA)

Argentina, Urugvaj i Paragvaj, koji će biti domaćini tri od ukupno 104 utakmice Svjetskog prvenstva 2030. godine, također bi mogli imati direktan plasman na turnir kao i glavni domaćini Maroko, Španija i Portugal.

Ako interkontinentalna formula predstavljena u srijedu potvrdi sve tehničke kriterije do konačnog usvajanja krajem 2024. godine, turnir će početi sa šest automatski kvalificiranih reprezentacija od 48 koliko ih učestvuje na Svjetskom prvenstvu, javlja AFP.

FIFA je prvobitno navela da su samo tri službena kandidata za domaćina takmičenja – Maroko, Španija i Portugal – direktno kvalificirani, ali je francuskoj agenciji nagovijestila da bi i tri južnoameričke reprezentacije također mogle iskoristiti tu povlasticu.

Povećanjem broja učesnica sa 32 na 48 reprezentacija, počevši od Svjetskog prvenstva 2026. koje zajednički organiziraju SAD, Kanada i Meksiko, tri od šest mjesta dodijeljenih južnoameričkoj zoni su već zauzeta. Bit će dodana još jedna „ulaznica“ čiji će dobitnik biti određen kroz interkontinentalni play-off, objasnio je glasnogovornik FIFA-e.

Proslava stote godišnjice prvog Mundijala

Robert Harrison, predsjednik Paragvajskog nogometnog saveza, rekao je, po objavi informacije o tome kome je povjerena organizacija, da će se Argentina, Urugvaj i Paragvaj automatski kvalificirati na Svjetsko nogometno prvenstvo 2030, ali nije pojasnio što bi to značilo za južnoameričko kvalifikacijsko takmičenje.

Trostruki svjetski prvak Argentina je igrala na svakom turniru od 1974, Urugvaj na svakom od 2010, a Paragvaj je propustio posljednja tri svjetska prvenstva.

Argentina, Urugvaj i Paragvaj – prvobitno kandidati uz Čile za domaćinstvo turnira – na kraju su odustali u zamjenu za organizaciju prve tri utakmice i svečanosti povodom stote godišnjice prvog Svjetskog prvenstva, koje se igralo 1930. godine u Urugvaju.

I Australija bi Svjetsko prvenstvo 2034.

U međuvremenu su se, nakon što je FIFA pozvala zemlje iz Azije i Okeanije da do kraja oktobra predaju kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva 2034. godine, već javili i prvi kandidati – prvo Saudijska Arabija, a potom i Australija.

Izvršni direktor Australijskog nogometnog saveza (Football Australia) James Johnson rekao je da se još uvijek razmatra mogućnost za kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2034.

Australija, koja je 2006. prešla u Azijsku konfederaciju iz Okeanije, već je objavila svoju namjeru da se kandidira za turnir 2034. godine, a Johnson je rekao da se ništa nije promijenilo.

„Kao što je ranije navedeno, Football Australia istražuje mogućnost nadmetanja za FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 2029. i/ili FIFA Svjetsko prvenstvo 2034. godine“, rekao je Johnson. „Ohrabreni smo činjenicom da će nakon izuzetno uspješnog FIFA Svjetskog kupa u Kataru 2022. i FIFA Svjetskog kupa za žene u Australiji i Novom Zelandu 2023. godine, nogometna porodica Azije i Okeanije još jednom imati priliku pokazati svoju sposobnost da dočeka svijet i ugosti najbolje FIFA turnire“.

Australija nikada nije bila domaćin Svjetskog prvenstva za nogometaše i eliminirana je u prvom krugu glasanja za takmičenje 2022. godine, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije