Svjetsko prvenstvo u nogometu 2030. na tri kontinenta

Domaćini Mindijala će biti Maroko, Španija i Portugal, a prve tri utakmice bit će odigrane u Južnoj Americi, povodom 100. godišnjice SP-a u Urugvaju.

Ovo je prvi put da će se World Cup održati na tri kontinenta i u šest zemalja (Reuters)

Maroko, Španija i Portugal imenovani su domaćinima Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, a tri utakmice odigrat će se u Južnoj Americi, objavila je Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA).

Zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španije bila je jedini kandidat za domaćinstvo turnira.

Tri utakmice tog Mundijala igrat će se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju, povodom obilježavanja 100. godišnjice turnira koji je prvi put održan 1930. godine u Urugvaju.

Čelnik južnoameričke nogometne federacije CONMEBOL Alejandro Dominguez rekao je da će Urugvaj, Argentina i Paragvaj biti domaćini prve tri utakmice SP-a.

Ova odluka bit će službeno potvrđena na Kongresu FIFA-e 2024. godine, prenosi Hina.

To je prvi put da će se SP održati na tri kontinenta i u šest zemalja.

‘FIFA i nogomet se ujedinjuju’

“Vijeće FIFA-e jednoglasno se složilo da će jedina kandidatura Maroka, Portugala i Španije biti domaćin događaja 2030. godine”, objavila je FIFA.

“Osim toga, uzevši u obzir historijski kontekst prvog SP-a, Vijeće se jednoglasno složilo da Montevideo bude domaćin jedinstvene ceremonije proslave 100. godišnjice, kao i da će se tri utakmice SP-a igrati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju,” dodaje se.

Svjetsko prvenstvo 2030. godine tako će se održati u dvije evropske zemlje (Španija i Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina i Paragvaj).

“U podijeljenom svijetu, FIFA i nogomet se ujedinjuju”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Idući Mundijal na rasporedu je 2026. godine, a ugostit će ga SAD, Meksiko i Kanada.

Izvor: Agencije