I Magic Johnson postao milijarder

Među sportistima milijarderima su još samo košarkaši Michael Jordan i LeBron James te igrač golfa Tiger Woods.

Johnson ima vlasničke udjele u tri sportska kluba sa sjedištem u Los Angelesu (EPA)

Časopis Forbes je bivšu košarkašku zvijezdu Earvina Magica Johnsona proglasio milijarderom, čime je postao tek četvrti sportista koji se pridružio tom ekskluzivnom klubu.

Među sportistima milijarderima su još samo košarkaši Michael Jordan i LeBron James te igrač golfa Tiger Woods, prenosi Hina.

Poslovni časopis procjenjuje Johnsonovo bogatstvo na 1,2 milijarde dolara. Ulagao je u brojne kompanije i ima vlasničke udjele u raznim sportskim klubovima, ali najveći dio njegovog bogatstva je u kompaniji za životno osiguranje, navodi Forbes.

U karijeri zaradio samo 40-ak miliona dolara

Ovaj 64-godišnjak imao je jednu od najslavnijih karijera u historiji NBA lige prije nego što je prestao igrati 1996. godine, ali izvan sporta je zaradio većinu svog novca. Forbes navodi da je Johnson u NBA karijeri zaradio 40-ak miliona dolara.

Johnson ima vlasničke udjele u tri sportska kluba sa sjedištem u Los Angelesu, uključujući Dodgerse. Izvan sporta, ulagao je u Starbucks, Burger King, 24 Hour Fitness i kompaniju za životno osiguranje EquiTrust.

Prema vlastitom priznanju, mogao je postati milijarder i prije ali je, po ulasku u NBA 1970-ih, odbio dionice proizvođača sportske opreme Nike. Umjesto toga, sklopio je ugovor s brendom Converse koji mu je ponudio 100.000 dolara godišnje.

Izvor: Agencije