Australian Open će trajati dan dulje

Organizatori se pozivaju na podatke po kojima mečevi traju duže i smatraju da bi prelazak na nedjeljni početak umjesto ponedjeljka pomogao ublažiti pritisak na igrače i navijače.

Australian Open naredne godine počinje 14. januara (Reuters)

Prvi Grand Slam turnir sezone Australian Open počet će u nedjelju i trajati 15 umjesto 14 dana po prvi put sljedeće godine kako bi se izbjeglo da noćni mečevi završavaju u ranim jutarnjim satima, objavili su organizatori.

Noćni mečevi koji se protežu do ranih jutarnjih sati uobičajeni su na prvom Grand Slamu sezone, kojem je domaćin Melbourne. Britanac Andy Murray, koji je ove godine igrao protiv domaćeg tenisača Thanasija Kokkinakisa do četiri ujutro, opisao je taj meč kao „farsu“, podsjeća Reuters.

Organizatori se pozivaju na podatke po kojima mečevi traju duže i smatraju da bi prelazak na nedjeljni početak umjesto ponedjeljka pomogao ublažiti pritisak na igrače i navijače.

„Poslušali smo povratne informacije igrača i navijača i uzbuđeni smo što možemo ponuditi rješenje za smanjenje kasnih završetaka dok nastavljamo pružati fer i ravnopravan raspored na terenima stadiona“, rekao je direktor turnira Craig Tiley. „To ćemo postići uvođenjem dodatnog dana, što će doprinijeti boljem rasporedu za navijače i igrače“.

US Open i Wimbledon traju 14 dana

Roland Garros također traje 15 dana, dok su US Open i Wimbledon turniri koji traju 14 dana.

Nedjeljni početak u Melbourneu znači da će se broj mečeva na tri glavna terena povećati sa 47 na 52. Noćne sesije i dalje će obuhvaćati najmanje dva meča.

Dnevna sesija u Rod Laver Areni i Margaret Court Areni imat će najmanje dva meča, kako bi se ograničile kasne završnice. Raspored na Areni John Cain ostaje isti.

Australian Open 2024, na kojem titulu brani Novak Đoković, počinje 14. i traje do 28. januara, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada