Tajna uspjeha evropskih igrača u NBA: Talentiraniji, odgovorniji, taktički i tehnički spremniji

Nekada su zavidne karijere u NBA ostvarili Divac, Petrović, Kukoč, Rađa, Sabonis, Stojaković, Nowitzki, Parker, Gasol… a danas su glavne zvijezde Jokić, Dončić, Antetokounmpo, Embiid, Wembanyma.

Igrači iz Evrope koji danas igraju značajnu ulogu u svojim NBA momčadima su Luka Dončić, Jusuf Nurkić, Bojan i Bogdan Bogdanović, Nikola Vučević, Dario Šarić... (EPA)

Kada je sada već davne 1891. godine Kanađanin James Naismith izumio košarku i ustanovio 13 osnovnih pravila nije niti mogao zamisliti da će to postati sport koji će se igrati u cijelome svijetu i u kojemu će se vrtjeti milijarde dolara. Nekako je to desetljećima dalje bio isključivo američki sport, pri čemu je najveći broj najboljih igrača dolazilo iz SAD-a i NBA lige.

Kada se govori o najboljim igračima svijeta u košarci dovoljno je spomenuti igrače poput Wilta Chamberlaina, Billa Russella, Kareema Abdula Jabbara, Michaela Jordana, Magica Johnsona, Larryja Birda, Kobea Bryanta, Shaquillea O'Neala… To je samo dio onih najboljih koji su godinama punili dvorane širom SAD-a, osvajali titule i šampionsko prstenje, ali i zarađivali ogroman novac.

Niz igrača iz Evrope

Desetljećima otkako je košarka postala olimpijski sport europski igrači, kao i igrači s drugih kontinenata, koliko god bili dobri i kvalitetni nisu mogli u NBA ostvariti neki značajniji trag. Povezivalo se to s nešto drugačijim pravilima, ali i fizičkim sposobnostima, jer su nasuprot njih najvećim dijelom bili tamnoputi igrači koji su bili pravi atlete te samim tim igrali čvršću košarku.

A onda su se prije nekih 30-ak godina stvari počele mijenjati. Iz godine u godinu u NBA ligi bilo je sve više europskih košarkaša, kao i igrača iz cijeloga svijeta, koji su igrali zajedno s američkim zvijezdama. Ipak, treba priznati i kako tih prvih godina igrači izvan američkog kontinenta nisu dobivali neku veću priliku niti su ostvarili neke značajnije uloge u svojim momčadima.

Godine su prolazile, a kako su one prolazile mijenjale su se i neke stvari te su igrači iz Europe i drugih kontinenata postajali sve značajniji u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Ranijih godina u NBA ligi zavidne karijere ostvarili su Vlade Divac, Predrag Stojaković, Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Arvydas Sabonis, Dirk Nowitzki, Tony Parker, Pau Gasol…

U najboljim i najuspješnijim godinama Chicago Bullsa Toni Kukoč je bio proglašen najboljim šestim igračem lige. Nijemac Dirk Nowitzki u sezoni 2006/07. izabran je za najboljeg igrača NBA lige i tako postao prvi Europljanin koji je u tome uspio. Poslije njegovog uspjeha i desetljeće kasnije primat u NBA ligi gotovo da su preuzeli igrači iz Europe. Dovoljno je reći kako su u posljednjih nekoliko godina tri najbolja igrača (MVP) dolaze iz Europe: to su Giannis Antetokounmpo (Grčka), i Nikola Jokić (Srbija). I Antetokounmpo i Jokić su svoje momčadi,  Milwaukee Buckse i Denver Nugetse doveli do titule prvaka.

Budućnost zagarantirana

Kada je riječ o igračima iz Europe koji danas igraju značajnu ulogu u svojim NBA momčadima tu su svakako Luka Dončić, Jusuf Nurkić, Bojan i Bogdan Bogdanović, Nikola Vučević, Dario Šarić… Put NBA lige ove godine su otišla i posljednja dva MVP igrača Eurolige, Vasilije Micić i Saša Vezenkov, koji za sada ne ostvaruju veću minutažu u svojim momčadima. Od ove godine u NBA ligi je i Francuz Victor Wembanyma (19) koji je bio prvi pick na draftu i za kojega se pretpostavlja da će sa svojih 223 centimetara i talentom za nekoliko godina biti najbolji igrač NBA lige.

Govoreći na temu kako Europljani polako ali sigurno preuzimaju primat u NBA ligi nekadašnji centar Cibone i više europskih klubova, ali i nekoliko NBA klubova (Boston Celtics, Minnesota Timberwolves i Los Angeles Clippers) Stojko Vranković kaže kako je sve počelo početkom ‘90-ih godina prošlog stoljeća nakon čega je iz godine u godinu u NBA ligi bilo sve više igrača iz Europe.

“Nekako je taj rast uloge igrača iz Europe i normalan. Činjenica je da europski igrači iz godine u godinu napreduju što se vidi i po njihovim ulogama u momčadima. Uz to, u prilog igračima iz Europe ide i to što smo mi puno talentiraniji od Amerikanaca i uz sto svakako igrački odgovorniji”, rekao je Vranković.

Ipak, napominje i kako je teško uspoređivati vrijeme kada je on igrao u NBA ligi i vrijeme danas. Smatra i kako bi i ranije možda više igrača iz Europe odlazilo put NBA lige, ali i da se to nije događalo iz više razloga od kojih je i jedan da onda taj igrač više ne bi mogao igrati za reprezentaciju. Sve se promijenilo na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barceloni kada je prvi i po mnogima jedini pravi dream team igrao i osvojio olimpijsko zlato. Od tada na svim Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima nastupaju igrači iz NBA lige.

Treba im samo dati priliku

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena Dino Rađa je poslije osvojenih svih titula u Europi odlučio da 1993. godine preseli u SAD gdje je četiri godine igrao za NBA ligaša Boston Celtics. Prema njegovim riječima, veća prisutnost igrača iz Europe i drugih kontinenata počela je krajem ‘80-ih godina kada je juniorska reprezentacija Jugoslavije dobila SAD na Svjetskom prvenstvu, kao i potom na Svjetskom prvenstvu za seniore 1990. godine. Ti njihovi porazi su američke menadžere natjerali da počnu drugačije razmišljati i sve više razmišljati o europskim košarkašima u svojim momčadima. S tim porazima su shvatili i da se dobra košarka igra i izvan SAD-a te su počeli više pratiti europske košarkaše, gledati ih i skautirati.

“Oni su za sebe mislili da su najbolji i da im nitko ništa ne može. Tako su razmišljali sve dok im nismo pokazali da to i nije baš tako. Ovi današnji uspjesi europskih košarkaša u NBA me ne iznenađuju i mislim da će u budućnosti biti toga sve više. Generalno gledajući mislim da će europski košarkaši ubrzo dominirati NBA ligom još više. U isto vrijeme, američki igrači odlaze u NBA ligu, a da nisu ni psihički niti fizički spremni za to”, kaže Rađa.

Dodaje i kako će u Europi uvijek biti talenata te da im samo treba dati priliku da se pokažu i onda samim tim i dokažu. Niti on ne voli uspoređivati vrijeme u NBA kada je on igrao s današnjom NBA ligom, rekavši kako je ranije igranje u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta bilo puno zahtjevnije kao i da su danas napadači zaštićeni u odnosu na obrambene igrače.

Interesantno je i da iako europski igrači imaju sve veću ulogu u NBA ligi da je trenera izvan SAD jako malo. Trenutno je samo Darko Rajaković (44) na čelu jedne NBA momčadi (Toronto Raptors), dok su u nekoliko momčadi treneri iz Europe na mjestu pomoćnih trenera.

“Mislim da bez problema neki europski treneri mogu voditi NBA ligaše. Međutim, tu i dalje postoje drugačija razmišljanja jer u Europi je trener i dalje taj koji drži sve u svojim rukama, dok je u NBA ligi to prebačeno na stranu igrača, a posebno zvijezda tima. Isto tako europski treneri insistiraju puno više na odgovornijoj igri i obrani”, pojašnjava Rađa.

Ima mjesta i za trenere

Na istu temu razgovarali smo i sa hrvatskim trenerom Damirom Voloderom koji, kada je riječ o europskim igračima u NBA, kaže kako je i prije Jokića i Dončića u NBA ligi bilo vrhunskih igrača, ali da oni ranije nisu dobivali pravu priliku. Napominje kako je Jokić iz maloga kluba poput Mege na mala vrata ušao u NBA ligu i potom eksplodirao u Denveru da bi danas došao do toga da bude najkompletniji igrač današnjice. I Voloder smatra kako će u budućnosti sve više europskih igrača biti u NBA ligi i imati važnu ulogu. Jedan od razloga tome je i što je, kako kaže, u američku koledž košarku ušao novac tako da će mladi i talentirani igrači odlaziti kao mladi u SAD.

“Ti mladi igrači će sada već na koledžu zaraditi dobar novac, a uz to i studirati. Ako i ne prođu na draftu za NBA ligu, uvijek će se moći vratiti u Europu. Međutim, to će osiromašiti europsku košarku koja će ostajati bez mladih i talentiranih igrača koji će rano odlaziti u SAD”, kaže Voloder.

Govoreći o prednostima europskih igrača, Voloder kaže kako su oni iznimno talentirani i uz to taktički i tehnički superiorniji od igrača iz SAD-a. Ukazao je na primjer Luke Dončića koji je sa 19 godina igrao važnu ulogu u Real Madridu i imao prilike da rješava utakmice te je takav, kao gotov proizvod, otišao “preko bare”. Odlaskom u Dallas morao je samo fizički ojačati i nabiti nekoliko kilograma mišića da se može nositi s američkim igračima. Smatra i kako više europskih trenera bez problema može voditi NBA momčadi, ali da se tu javlja problem s drugačijim razmišljanjem i shvaćanjem košarke.

“I neki treneri koji su radili u NBA javno su govorili kako se prava košarka igra u Europi koja je taktički i tehnički zahtjevnija od NBA lige. U Europi je više varijanti obrane i napada, momčadi su ravnopravnije… Međutim, u NBA ligi imamo igrače koji su plaćeni po 100-200 milijuna dolara i oni su zvijezde i samim tim ti oko kojih se sve vrti. Igrači su u NBA ti koje se puno toga pita, a mislim da treneri nemaju neki veliki utjecaj na igru. Samim tim bi većina europskih trenera, koji svoje momčadi drže čvrsto u svojim rukama, teško se privikli na takav način rada”, zaključio je Voloder.

Izvor: Al Jazeera