Boks: Fury jedva ‘preživio’ Ngannoua

WBC svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji Tyson Fury pobijedio je bivšeg UFC borca Francisa Ngannoua podijeljenom odlukom sudaca u borbi bez naslova u Saudijskoj Arabiji.

Fury, neporaženi nositelj jednog od najprestižnijih pojaseva u boksu, za dlaku je izbjegao prvi poraz od 37-godišnjeg protivnika koji nikada prije nije profesionalno boksao (Reuters)

WBC svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji Tyson Fury pobijedio je bivšeg UFC borca Francisa Ngannoua podijeljenom odlukom sudaca u borbi bez naslova u Saudijskoj Arabiji koja je umalo izazvala jedno od najvećih iznenađenja u boksu.

Fury, neporaženi nositelj jednog od najprestižnijih pojaseva u boksu, za dlaku je izbjegao prvi poraz od 37-godišnjeg protivnika koji nikada prije nije profesionalno boksao, prenosi Hina.

Kamerunac Ngannou je poslao Britanca na pod u trećoj rundi lijevim krošeom i i na licu 35-godišnjrg samozvanog Kralja Cigana se jasno vidjelo iznenađenje i šok. Ipak, uspio je preživjeti rundu, a nije u ostatku meča pokazao gotovo ništa od čuvenog razmetanja u ringu.

“To definitivno nije bilo u scenariju”, rekao je Fury nakon što su mu dva sudaca dala pobjedu 96:93 i 95:94. Treći sudac dao je rezultat 95:94 u korist svog kamerunsko-francuskog protivnika.

“On je vraški dobar borac i vraški bolji bokser nego što smo mislili da će biti. On je nezgodan čovjek i dobar udarač i jako ga poštujem. Pružio mi je jednu od mojih najtežih borbi u posljednjih deset godina”, kazao je Fury.

Želja za revanšom

Fury je rekao da nema klauzule za revanš, ali da bi se želio ponovno boriti protiv Ngannoua nakon neupitne borbe za ujedinjenje naslova s ukrajinskim IBF, IBO, WBO i WBA prvakom Oleksandrom Usikom.

Usik, koji je bio u Saudijskoj Arabiji kako bi gledao svog budućeg protivnika, rekao je da je spreman za meč koji se treba održati 23. decembra.

Ngannou je napustio svoj teškaški pojas svjetskog prvaka nakon spora u vezi ugovora s UFC-om i izašao je iz te asocijacije u januaru.

“Moj trening je trajao samo tri i po mjeseca i ušao sam u ovu borbu s povredom. Ali ne želim davati izgovore. Gledat ću što mogu učiniti sljedeće da poboljšam svoju izvedbu kako bih se vratio još bolji. Sada znam da mogu ovo, spremite se. Predator je u kući”, kazao je Ngannou.

Prema medijima, Fury bi na račun ove borbe trebao zaraditi gotovo šezdeset miliona eura, a Ngannou nešto više od deset miliona.

Izvor: Agencije