Navijači Celtica prkosili klubu i mahali palestinskim zastavama

Navijači su istakli transparente i držali hiljade palestinskih zastava tokom utakmice njihovog tima protiv Atletico Madrida.

Navijači Celtica drže palestinske zastave uprkos direktivama kluba protiv isticanja zastava i transparenata vezanih za izraelsko-palestinski sukob [Reuters]

Navijači škotskog Celtica prkosili su direktivama svog kluba i mahali hiljadama palestinskih zastava tokom utakmice njihovog tima protiv Atletico Madrida.

Šampion škotskog Premiershipa ugostio je španski klub na utakmici grupne faze nogometne Lige prvaka na Celtic Parku u Glasgowu.

Nekoliko sati prije utakmice, klub je izdao saopštenje u kojem se navodi da će igrači i stručno osoblje oba tima nositi crne trake na rukama “kao izraz poštovanja i podrške svima koji su pogođeni sukobom [između Izraela i Hamasa]”, ali je klub poručio navijačima da se suzdrže od iskazivanja podrške na tribinama.

“Tražimo da se transparenti, zastave i simboli koji se odnose na sukob i zemlje uključene u sukob ne izlažu na Celtic parku”, navedeno je u saopštenju kluba.

Navijači Celtica pokazuju transparent na kojem piše "Oslobodite Palestinu" uoči utakmice protiv Atletico Madrida [Russell Cheyne/Reuters]
Navijači Celtica pokazuju transparent na kojem piše ‘Oslobodite Palestinu’ uoči utakmice protiv Atletico Madrida [Reuters]

Međutim, navijači nisu obraćali pažnju na direktive i držali su hiljade palestinskih zastava uoči početka utakmice i nastavili njima mahati tokom utakmice.

Navijači su podizali palestinske zastava dok su pjevali čuvenu fudbalsku himnu “You'll Never Walk Alone” i uzvikivali slogane podrške Palestini.

“Green Brigade”, grupa tvrdokornih navijača Celtica, ohrabrila je druge navijače da prkose izjavi kluba i nastave sa iskazivanjem solidarnosti sa Palestincima.

UEFA je ranije kaznila Celtic zbog upotrebe baklji tokom utakmice protiv Feyenoordu prošlog mjeseca, a klub bi se sada mogao suočiti s još jednom kaznom zbog pokazivanja solidarnosti Celticovih navijača s Palestincima.

Isti performans su izvodili svaki put na utakmicama od početka rata između Hamasa i Izraela od 7. oktobra, čemu se protivi uprava škotskog kluba.

Paul Doherty – političar iz Sjeverne Irske – objavio je na platformi X fotografiju na kojoj drži zastavu Palestine u Celtic parku, uz poruku podrške “sa narodom Palestine”.

“Osuđujemo prikazivanje takvih poruka na Celtic parku. Celtic je fudbalski klub, a ne politička organizacija. Jedna od naših temeljnih vrijednosti od samog početka je biti otvoren prema svima bez obzira na rasu, boju kože, politiku ili religiju. Zbog toga je klub uvijek jasno davao do znanja da političke poruke i transparenti nisu dobrodošli na Celtic parku ili bilo kojoj utakmici koja uključuje Celtic”, poručili su iz uprave kluba.

Izvor: Al Jazeera