Vingegaardu prestižna nagrada ‘Zlatni bicikl’

Dvostruki pobjednik Tour de Francea, Jonas Vingegaard je prvi Danac koji je proglašen pobjednikom u izboru francuskog specijaliziranog magazina ‘Velo’.

Nagrada 'Zlatni bicikl' dodjeljuje se od 1992. godine, a dobitnike bira novinarski žiri (EPA)

Danski biciklist Jonas Vingegaard, član ekipe Jumbo-Visma koji je ove godine po drugi put zaredom osvojio Tour de France, proglašen dobitnikom nagrade „Zlatni bicikl“ (Velo d'Or).

Vingegaard je prvi Danac koji je proglašen pobjednikom u izboru francuskog specijaliziranog magazina Velo, ali se nije pojavio na dodjeli nagrade. No, već u srijedu bi se trebao pojaviti u glavnom gradu Francuske, kad će organizatori Tour de Francea predstaviti trasu sljedećeg izdanja najprestižnije cestovne biciklističke utrke, javlja Reuters.

U ženskoj konkurenciji dobitnica „Zlatnog bicikla“ je Nizozemka Demi Vollering, također pobjednica Tour de Francea.

Dobitnike nagrada biraju novinari

Kao najbolji francuski biciklist u prošloj sezoni nagradu „Bernard Hinault“ primio je Vingegaardov timski kolega Christophe Laporte, koji je u ovoj godini osvojio naslov evropskog prvaka u cestovnoj utrci.

Nagradu „Eddy Merckx“ za najboljeg vozača u jednodnevnim utrkama dobio je Nizozemac Mathieu van der Poel, osvajač naslova svjetskog prvaka u cestovnoj utrci te pobjednik utrke Paris-Roubaix, jednog od pet monumentalnih jednodnevnih klasika. U ženskoj konkurenciji je istu nagradu primila Belgijanka Lotte Kopecky, također vlasnica naslova svjetske prvakinje i pobjednica Utrke po Flandriji.

Nagrada „Zlatni bicikl“ dodjeljuje se od 1992. godine, a dobitnike bira novinarski žiri, prenosi Hina.

Izvor: Agencije