Hamilton i Leclerc diskvalificirani zbog tehničkih nepravilnosti

Sudije su na podu bolida dikvalificiranih vozača Formule 1 nakon utrke na Velikoj nagradi SAD-a u Austinu pronašli nepravilnosti.

Do kraja sezone ostale su utrke u Brazilu, Las Vegas i Abu Dhabiju (Reuters)

Drugoplasirani Lewis Hamilton (Mercedes) i šestoplasirani Charles Leclerc (Ferrari) diskvalificirani su na Velikoj nagradi SAD-a u formuli 1, koja je vožena u Austinu, jer su sudije naknadnim pregledom nakon utrke na njihovim bolidima pronašli tehničke nepravilnosti.

Tako je na drugo mjesto, iza pobjednika Maxa Verstappena (Red Bull), promoviran Britanac Lando Norris (McLaren), a na pobjedničko postolje se kao trećeplasirani popeo i Španac Carlos Sainz Jr. (Ferrari).

Sudije su na podu bolida dikvalificirvanih vozača pronašli nepravilnosti, gdje su ploče bile previše potrošene i nisu bile u skladu s tehničkim pravilnikom.

Tokom postupka saslušani su i predstavnici timova, koji su priznali nalaze rezultate nasumičnog testiranja.

Prvi bodovi za Amerikanca Sargeanta

Kao razlog za pretjeranu potrošenost ploča na donjoj strani bolida naveli su da se radi “o kombinaciji kvrgave i neravne staze” te nedostatka vremena za podešavanje i provjeru bolida nakon subotnje sprint utrke.

Sudije su, međutim, ostali pri stavu da je dužnost svakog tima pobrinuti se da bolidi budu u skladu s tehničkim pravilima tokom svih dana takmičenja.

Kao rezultat diskvalifikacija bodove su osvojili i vozači Williamsa, predstavnik Tajlanda britanskog porijekla Alexander Albon i Amerikanac Logan Sargeant, kojem je to prvi osvojeni bod u takmičenju Svjetskog prvenstva Formule 1.

Iduća utrka je u Meksiku za sedam dana, a do kraja sezone takmičit će se još u Brazilu, Las Vegas i Abu Dhabiju.

Izvor: Agencije