‘Nož, žica, Podgorica’ za tužilaštvo nije krivično djelo

Pred finale državnog kupa, koje su Sutjeska i tivatski Arsenal igrali krajem maja u glavnom gradu Crne Gore, dio navijača iz Nikšića je u blizini stadiona pod Goricom uzvikivao ‘nož, žica, Podgorica’.

Navijači Sutjeske demantiraju da njihovo skandiranje 'ima veze sa genocidima i prozivanjem manjinskih naroda' (Al Jazeera)

Navijači Fudbalskog kluba Sutjeska iz Nikšića odgovarat će samo prekršajno zbog povika „nož, žica, Podgorica“, jer je tužilaštvo ocijenilo da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka, saznaju podgoričke Vijesti.

Prema stavu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, nakon analize dokaza ocijenjeno je da nema osnova za „preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo, koje se goni po službenoj dužnosti“.

Pred finale državnog kupa, koje su Sutjeska i tivatski Arsenal igrali krajem maja u Podgorici, dio navijača iz Nikšića je u blizini stadiona pod Goricom uzvikivao „nož, žica, Podgorica“ što podsjeća na povike drugih navijača „nož, žica, Srebrenica“ i aludira na srebrenički genocid. No, takvi povici za tužilaštvo nisu govor mržnje.

Odmah nakon utakmice Više državno tužilaštvo u Podgorici je po službenoj dužnosti formiralo predmet protiv 40-ak pripadnika navijačke grupe „Vojvode“ i dalo nalog Upravi policije za prikupljanje potrebnih obavještenja i identifikaciji osoba koje su nedolično skandirale, podsjećaju Vijesti.

Osude sa svih strana

Počinitelji su identificirani, prikupljeni su dokazi i svi neophodni podaci, ali je „tužilaštvo ocijenilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“, odgovorila je novinarima Lepa Medenica iz podgoričkog tužilaštva. Naprotiv, zaključeno je da su „u radnjama više lica sadržani elementi prekršaja iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama“.

Skandiranje navijača naišlo je na brojne osude nevladinih i sportskih organizacija, te predstavnika opozicije jer smatraju da je riječ o govoru mržnje. Fudbalski savez Crne Gore je osudio „skandalozne i apsolutno neprihvatljive poruke“ navijača iz Nikšića, te pokrenuo disciplinski postupak protiv FK Sutjeska zbog nedoličnog ponašanja njihovih simpatizera.

Oglasili su se i navijači Sutjeske, demantirajući da njihovo skandiranje „ima veze sa genocidima i prozivanjem manjinskih naroda“.

Uzvicima koji se mogu čuti na stadionima, najčešće u Srbiji, veliča se genocid u kojem su u samo nekoliko dana jula 1995. godine u Srebrenici ubijeno 8.372 Bošnjaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije