Hrvatski navijači uhapšeni zbog ustaških pjesama na utakmici protiv Turske

UEFA je zbog incidenta pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

Privođenje 12 osumnjičenih navijača na Prekršajni sud u Osijeku, a tereti ih se za rasizma i diskriminaciju (Davor Javorovic/PIXSELL)

Na osječkom Prekršajnom sudu od nedjelje poslijepodne traju ispitivanja navijača uhapšenih jutros zbog pjevanja ustaških pjesama na nedavnoj utakmici Hrvatske i Turske, a prva dvojica osuđena su na 30 dana zatvora i godinu dana zabrane dolaska na utakmice, javila je Hina.

Od nedjelje ujutro na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije uhapšeno je 12 navijača zbog incidenta na kvalifikacijskoj utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Turske, odigranoj 12. oktobra u Osijeku, izvijestila je u nedjelju policija.

Nešto ranije zbog istog incidenta Evropska nogometna organizacija (UEFA) je pokrenula disciplinski postupak i protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

„Nakon izvještaja delegata utakmice UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice“, službeno navodi Hrvatski nogometni savez uz dodatak.

‘Ustaške pjesme pjevaju oni koji žele zlo Hrvatskoj’

„Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut i disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je zaprimio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima od strane dijela hrvatskih navijača“, stoji na službenim internetskim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza.

Premijer Andrej Plenković osudio je jučer pjevanje ustaških pjesama poručivši kako to rade ljudi koji žele zlo hrvatskoj reprezentaciji.

Osudi se pridružio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao kako ga nito ne može uvjeriti da oni koji pjevaju ustaške pjesme ne znaju da time čine štetu nogometu, društvu i državi.

Izvor: Agencije