UEFA potvrdila domaćine Evropskih prvenstava 2028. i 2032. godine

Kandidatura Velike Britanije i Irske je prošla bez protivljenja nakon što se Turska povukla kako bi se fokusirala na kandidaturu sa Italijom za EURO 2032, što je također potvrđeno na sastanku u Švicarskoj

Finale Evropskog prvenstva 2028. godine igrat će se na londonskom Wembleyu (EPA)

Velika Britanija i Irska će biti domaćini Evropskog nogometnog prvenstva 2028. godine, dok su konačni kandidati za organizaciju EP-a 2032. Italija i Turska, potvrdila je UEFA u utorak, prenosi Anadolija.

Upravni odbor UEFA-e je u utorak u švicarskom Nyonu donio odluku o domaćinu Evropskog prvenstva 2028. godine i odluku o konačnim kandidatima za EURO 2032.

Kandidatura Velike Britanije i Irske je prošla bez protivljenja nakon što se Turska povukla kako bi se fokusirala kandidaturu sa Italijom za EURO 2032, što je također potvrđeno na sastanku u Švicarskoj.

Jednoglasna olduka

Velika Britanija i Irska fokusirale su se na Euro 2028, uz odobrenje UEFA-e, nakon što su okončale plan da budu preferirani kandidat Evrope za Svjetsko prvenstvo 2030. godine.

Predviđeno je da će Cardiff's Principality Stadium biti domaćin utakmice otvaranja turnira 2028, a finale će se igrati na londonskom Wembleyju.

Turska se ranije kandidirala i za EURO 2028. godine, ali Fudbalski savez te zemlje je rekao da će se povući ako bude prihvaćena njegova zajednička kandidatura sa Italijom za EURO 2032.

Zajednička organizacija Evropskog prvenstva predviđa izbor od pet stadiona za svaku zemlju domaćina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada