Saudijska Arabija želi domaćinstvo SP 2034.

Nogometni savez Saudijske Arabije predao je pismo namjere za domaćinstvo Svjetskoj nogometnoj asocijaciji.

FIFA je imenovala Maroko, Španiju i Portugal domaćinima Svjetskog prvenstva 2030. (Reuters - Ilustracija)

Saudijska Arabija objavila je da je poduzela drugi korak u kandidaturi za Svjetsko prvenstvo nogometaša 2034. godine podnošenjem pisma namjere za domaćinstvo Svjetskoj nogometnoj asocijaciji savezu (FIFA).

“Prošle sedmice objavili smo naše ambicije da budemo domaćini Svjetskog prvenstva u nogometu 2034., a ova službena prijava nastavlja naše putovanje ka ostvarenju snova naših ljudi”, naveo je u izjavi Yasser Al Misehal, predsjednik Nogometnog saveza Saudijske Arabije (SAFF).

“Izuzetno smo predani predstavljanju najkonkurentnije moguće ponude koja će također pomoći ujedinjenju svijeta kroz nogomet”, dodao je, prenosi Hina.

Podrška sa raznih kontinenata

Kako navode iz SAFF-a, nakon što su u srijedu objavili svoju namjeru da se kandidiraju za turnir, “više od 70 saveza članica FIFA-e s različitih kontinenata javno je obećalo svoju podršku Saudijskom Kraljevstvu”.

Prošle sedmice FIFA je imenovala Maroko, Španiju i Portugal domaćinima Svjetskog prvenstva 2030., a Urugvaj, Argentina i Paragvaj bit će domaćini otvaranja utakmica povodom obilježavanja stote godišnjice turnira.

Izvor: Agencije