Sve je spremno za Svjetsko rukometno prvenstvo, titulu brane Danci

Drugi put na turniru najboljih na svijetu će učestvovati 32 reprezentacije, koje će biti raspoređene u osam grupa sa po četiri ekipe – iz regije nastupaju Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Titulu brani reprezentacija Danske, koja će uz olimpijskog prvaka Francusku i evropskog prvaka Švedsku biti u najužem krugu favorita (Reuters)

Švedska i Poljska od 11. do 29. januara bit će domaćini 28. Svjetskog prvenstva za rukometaše.

Drugi put na turniru najboljih na svijetu će učestvovati 32 reprezentacije, koje će biti raspoređene u osam grupa sa po četiri ekipe. Bivšu Jugoslaviju na turniru najboljih svjetskih rukometaša predstavljaju Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Titulu sa prošlog prvenstva, odigranog u Egiptu 2021. godine, brani reprezentacija Danske, koja će uz olimpijskog prvaka Francusku, evropskog prvaka Švedsku, te Španiju, Njemačku, Norvešku i Poljsku biti u najužem krugu kandidata za medalje, javlja Fena.

Dio turnira u Poljskoj ugostit će Krakow, Katowice, Gdansk i Plock, a švedski dio Stockholm, Göteborg, Kristianstad, Jönköping i Malmö.

Osam grupa po četiri reprezentacije

A grupa (Krakow): Španija, Crna Gora, Čile, Iran

B grupa (Katowice): Francuska, Poljska, Slovenija, Saudijska Arabija

C grupa (Göteborg): Švedska, Brazil, Zelenortski otoci, Urugvaj

D grupa (Kristianstad): Island, Portugal, Mađarska, Južna Koreja

E grupa (Katowice): Njemačka, Katar, Srbija, Alžir

F grupa (Krakow): Norveška, Sjeverna Makedonija, Argentina, Nizozemska

G grupa (Jönköping): Egipat, Hrvatska, Maroko, SAD

H grupa (Malmö): Danska, Belgija, Bahrein, Tunis.

Francuska do sada najuspješnija

Iz grupne faze takmičenja po tri najbolje reprezentacije prolaze dalje u drugi krug, koji donosi križanja grupa (A-B, C-D, E-F, G-H), a zatim će iz tih novoformiranih grupa drugog kruga po dvije najbolje selekcije proći u četvrtfinale, odakle se počinju igrati eliminacije.

Pobjednička reprezentacija na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu plasirat će se na Olimpijske igre u Parizu 2024. Francuska se kao domaćin već se plasirala na najveće sportske igre na svijetu.

Na dosadašnjim svjetskim prvenstvima najuspješnija je bila Francuska, koja je osvojila šest titula, za njom slijede Švedska i Rumunija sa po četiri pobjede, tri titule ima Njemačka, po dva puta su slavile Danska, Rusija i Španija, a Hrvatska i tri bivše zemlje – Čehoslovačka, Sovjetski savez i Jugoslavija osvojile su po jednu titulu.

Izvor: Agencije