Infografika: Koliko zarađuju najplaćeniji fudbaleri svijeta?

Uprkos porazu od Argentine u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru, francuska zvijezda Kylian Mbappe ponio je utješnu titulu, budući da je prema Forbesovoj listi najplaćeniji fudbaler 2022. godine.

Od četiri najplaćenija fudbalera trojica su iz PSG-a (Reuters)

Prošlu, 2022. godinu obilježili su brojni veliki sportski događaji, a Svjetsko fudbalsko prvenstvo bilo je glavna atrakcija na kraju godine, prenosi Anadolija (AA).

Tokom Svjetskog prvenstva, mnoge međunarodne zvijezde bile su u centru pažnje, dok je finalni okršaj Kyliana Mbappea i Lea Messija bio “poslastica” za navijače.

Uprkos porazu od Argentine u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru, francuska zvijezda ponijela je utješnu titulu, budući da je prema Forbesovoj listi najplaćeniji fudbaler 2022. godine.

Na listi najplaćenijih, poslije igrača PSG-a su Lionel Mesi i Cristiano Ronaldo, jedni od najboljih fudbalera svih vremena.

Na listi su se našla i neočekivana imena poput 38-godišnjeg španskog veterana Andresa Inieste i igrača Real Madrida Edena Hazarda.

(Anadolija)

Kylian Mbappe

Kylian Mbappe postao je najplaćeniji fudbaler 2022. sa zaradom od 128 miliona dolara, od čega je 110 miliona dolara zarađeno na terenu.

Napadač zvijezde Paris Saint Germaina (PSG) popeo se za tri mjesta na listi, jer je 2021. bio na četvrtom mjestu s otprilike 43 miliona dolara zarade.

Mbappe se pridružio Parižanima u julu 2018. iz AS Monaca u transferu vrijednom 180 miliona eura.

Lionel Messi

Lionel Messi, koji je postao drugi najplaćeniji igrač 2022. godine, definitivno je ostavio traga u protekloj godini. Došao je do titule prvaka svijeta s Argentinom osiguravši tako jedini trofej koji mu je nedostajao u karijeru.

Messi je zaradio 120 miliona dolara kako bi zadržao svoje mjesto na listi za 2022. godinu, dok je godinu ranije zaradio 110 miliona dolara.

Tridesetpetogodišnjak je prešao u PSG iz Barcelone 2021. godine kao slobodan igrač.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo je nedavno potpisao veliki ugovor sa saudijskim klubom Al-Nassrom nakon što je napustio Manchester United. U 2022. je bio treći na listi najplaćenijih igrača sa zaradom od 100 miliona dolara.

On je pao na listi najplaćenijih fudbalera u 2022, nakon što je 2021. ostvario najveću zaradu od 125 miliona dolara.

Neymar Jr.

Četvrti najplaćeniji je Brazilac Neymar Jr., igrač PSG-a. On se 2017. godine iz Barcelone pridružio Parižanima u rekordnom transferu od 222 miliona eura.

Neymar je u prošloj godini zaradio 87 miliona dolara i pomjerio se za jedno mjesto niže u odnosu na godinu ranije kada je bio treći najplaćeniji fudbaler, sa 95 miliona dolara zarade.

Mohamed Salah

Egipatska zvijezda i igrač Liverpoola Mohamed Salah zaradio je 53 miliona dolara u 2022. i peti je na listi najplaćenijih.

Tridesetogodišnji napadač, koji je u Liverpool došao iz Rome 2017. godine, postigao je 16 golova i upisao šest asistencija u 25 mečeva uprkos Liverpoolovom slabom učinku ove sezone.

Egipćanin se zadržao na petom mjestu na listi na kojem je bio i prethodne godine.

Erling Haaland

Norveška zvijezda u usponu Erling Haaland napravio je jedan od najvećih transfera u protekloj godini prelaskom u Manchester City iz Borussije Dortmund u julu 2022. godine.

Haaland je zauzeo šesto mjesto na listi naplaćenijih igrača u 2022. sa 39 miliona dolara zarade. Noveržanin je ostvario najveći napredak, budući da 2021. uopšte nije bio na listi najplaćenijih.

Robert Lewandowski

Najveći transfer Barcelone u 2022. je vjerovatno prelazak Roberta Lewandowskog iz Bayerna u julu.

Poljska zvijezda je ove sezone za Barcu postigao 18 golova u 20 mečeva te je opravdao očekivanja kluba.

Tridesetčetvorogodišnjak je plaćen 35 miliona dolara i postao je sedmi najplaćeniji fudbaler prošle godine.

Godinu ranije bio je šesti, iako je zaradio otprilike isti iznos kao 2022.

Eden Hazard

Belgijska zvijezda i fudbaler Real Madrida Eden Hazard pridružio se 2019. “kraljevskom klubu” iz Chelseaja nakon odlaska Cristiana Ronalda u transferu vrijednom 115 miliona eura.

Njegova igra u Real Madridu bila je daleko ispod očekivanja i ni nalik onoj u Chelseaju. Uspio je postići samo šest golova u 72 utakmice La Lige i Lige prvaka u posljednje četiri sezone.

Međutim, uprkos svom razočaravajućem nastupu, ušao je među prvih 10 na listi igrača s najvećom zaradom u posljednje dvije godine.

U 2022. zaradio je 31 milion dolara i bio je osmi na listi, dok je 2021. bio deseti sa 29 miliona dolara zarade.

Andres Iniesta

Legenda Barcelone Andres Iniesta i dalje je aktivan igrač iako ima 38 godina.

Od 2018. godine igra za japanski klub Vissel Kobe i nema naznaka da će se uskoro povući.

Iniesta je 2022. zaradio 30 miliona dolara i postao deveti igrač ove godine s najvećom zaradom. Godinu ranije bio je sedmi na listi, s 35 miliona dolara zarade.

Kevin De Bruyne

Belgijski reprezentativac i vezista Manchester Cityja Kevin De Bruyne zaradio je 29 miliona dolara 2022. godine i nalazi se među deset najplaćenijih fudbalera današnjice.

Građanima se pridružio 2015. godine iz njemačkog Wolfsburga i od tada je postao sastavni dio tima koji je uz njegovu pomoć osvojio četiri naslova engleske Premier lige.

Izvor: Agencije