Ruski i bjeloruski teniseri mogu učestvovati na Australian Openu

Teniska federacija Australije kaže da ostaje pri stavu uprkos zahtjevima da se teniserima iz Rusije i Belorusije zabrani nastup u Melbourneu.

Australijan Open bit će odigran od 16. do 29. januara u Melbourneu (EPA)

Teniseri iz Rusije i Bjelorusije učestvovat će na prvom Grand Slam turniru sezone Australian Openu, potvrdila je u četvrtak Teniska federacija Australije (TA).

U saopćenju se navodi da TA ostaje pri stavu da dozvoli ruskim i bjeloruskim teniserima da igraju u Melbourneu.

TA ističe da ostaje pri svom ranijem stavu uprkos zahtjevima da se teniserima iz Rusije i Belorusije zabrani nastup u Melbourneu.

“Teniseri iz Rusije i Bjelorusije mogu učestvovati na pojedinačnim međunarodnim turnirima, uključujući Australian Open. To odgovara principima koje je postavio ministar sporta u zemlji”, navodi TA, prenose australski mediji.

MOK protiv učešća ruskih i bjeloruskih tenisera

Ambasador Ukrajine u Australiji Vasil Mirošničenko pozvao je TA da se ugleda na čelnike Wimbledona, koji su zabranili ruskim i bjelorusim teniserima učešće na Otvorenom prvenstu Engleske.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je u februaru prošle godine sportskim federacijama da ne dozvole učešće predstavnicima Rusije i Bjelorusije na međunarodnim takmičenjima zbog agresije na Ukrajinu.

Australijan Open bit će odigran od 16. do 29. januara u Melbourneu.

Izvor: Agencije