Zvijezda američkog fudbala u kritičnom stanju nakon zastoja rada srca na terenu

Igrač Buffalo Billsa Damar Hamlin srušio se na tlo u prvoj četvrtini utakmice protiv Cincinnati Bengalsa, nakon čega nije davao znake života.

Fudbleri Buffalo Billsa u šoku su pratili situaciju (Reuters)

Zvijezda američkog fudbala Damar Hamlin nalazi se u bolnici u kritičnom stanju nakon zastoja rada srca koji je doživio tokom prve četvrtine utakmice između njegove ekipe Buffalo Bills i Cincinnati Bengalsa.

Nacionalna fudbalska liga (NFL) prekinula je susret nakon duge stanke dok je Hamlinu na terenu ukazivana pomoć.

Poslije toga, prebačen je u bolnicu.

Buffalo je objavio saopštenje u utorak ujutro u kojem je naveo da je Hamlin pretrpio srčani zastoj nakon pogotka u utakmici protiv Bengalsa.

„Na terenu mu je vraćen rad srca te je prebačen u bolnicu na daljnje pretrage i liječenje. Trenutno je pod sedativima i nalazi se u kritičnom stanju”, navedeno je, prenio je Reuters.

Nije davao znake života

Prema web stranici Američke asocijacije za srce, “srčani udar dešva se kada je dotok krvi u srce blokiran. Iznenadni srčani zastoj je kada srce ne radi ispravno i iznenada prestane kucati. Srčani udar je ‘cirkulacijski’ problem, a iznenadni srčani zastoj je ‘električni’ problem“.

Damar Hamlin ostao je ležati na zemlji nakon ovog duela (Reuters)

Hamlinov predstavnik Jordon Rooney na Twitteru je napisao: “Novosti o Damaru: Njegovi vitalni znaci su se vratili u normalu i uspavali su ga kako bi mu stavili cijev za disanje u grlo. Trenutno provode testove. Javit ćemo ažuriranja kada ih budemo imali“.

Ljekarska ekipa u teren ne ušla nekoliko minuta nakon što se 24-godišnji Hamlin srušio na tlo, nakon čega nije davao znake života. Sa terena je izvezen otprilike 15 minuta nakon kolapsa.

Izvor: Agencije