Ukrajina najavljuje bojkot Igara ako nastupe Rusi i Bjelorusi

Dok god traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportisti ne bi trebali učestvovati na međunarodnim takmičenjima, poručuje službeni Kijev.

Ovakva je situacija neprihvatljiva za ukrajinu, izjavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Goutzeit (EPA)

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara, kojima će 2024. domaćin biti Pariz, budu li na najveće sportsko takmičenje pozvani predstavnici Rusije i Bjelorusije, čije su reprezentacije izbačene s gotovo svih međunarodnih takmičenja nakon ruske invazije na susjednu državu, javlja AFP.

Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportistkinjama i sportistima u četvrtak je spomenula pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja želi njihovo učešće, ali bez isticanja nacionalnih obilježja.

Dan prije Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je naznačio što bi se sve trebalo dogoditi za ponovno uključivanje sportista iz tih dviju država na međunarodna takmičenja.

MOO: Nema zabrane nastupa zbog pasoša

„Ovakva je situacija neprihvatljiva za našu državu“, izjavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Goutzeit.

„Naše stajalište je nepromijenjeno: dok god traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportisti ne bi trebali učestvovati na međunarodnim takmičenjima. Ako se to ne bude poštovalo, ne isključujem mogućnost bojkota i našeg odbijanja učešća na Olimpijskim igrama“, napisao je Goutzeit na Facebooku.

Iz MOO-a su prethodno poručili da „nijednom sportisti ne bi smio biti zabranjen nastup na takmičenju isključivo na temelju pasoša“, nakon konsultacija s predstavnicima sportista, međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih odbora.

Izvor: Agencije