‘Penzionisanom’ sudiji odšteta, ali ne i povratak na teren

Manuel Grafe je nakon prošle sezone morao zaključiti karijeru jer njemački nogometni savez ne dopušta sudijama starijima od 47 godina da sude utakmice.

Grafe je sudio 289 utakmica Bundeslige od 2004. do 2021. godine (EPA)

Sada već bivši njemački nogometni sudija Manuel Grafe dobio je tužbu protiv Njemačkog nogometnog saveza (DFB) koji mu je zabranio suđenje zbog dobne granice, prenosi Hina.

DFB će 49-godišnjem Grafeu, koji je sudio 289 utakmica Bundeslige od 2004. do 2021. godine, morati platiti 48.500 eura odštete, ali ipak neće moći nastaviti sudijsku karijeru, odlučio je sud u Frankfurtu.

Grafe, koji je važio za jednog od najpopularnijih sudija u Njemačkoj, nakon prošle sezone morao je zaključiti karijeru jer DFB više ne dopušta sudijama starijima od 47 godina da obavljaju svoje dužnosti.

„Oduzeli su mi ono što volim raditi. Moje tijelo je u dobrom stanju i lako bih mogao suditi još barem nekoliko godina. Odluka mi je nanijela i značajnu financijsku štetu“, rekao je Grafe.

FIFA ukinula starosnu granicu

Iako je uspješno prošao sve fizičke i druge testove potrebne za rad sudije u njemačkoj prvoj ligi, a brojni igrači i nogometni radnici zatražili od njemačkog saveza da napravi izuzetak i dopusti mu da nastavi suditi, savez to nije učinio.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je 2014. ukinula dobnu granicu za sudije na međunarodnim utakmicama. Međutim, pravila FIFA-e kažu da sudije starije od 45 godina i dalje mogu biti podvrgnuti „dodatnim tehničkim procjenama, kao i specifičnim liječničkim pregledima i testiranju sposobnosti od slučaja do slučaja“.

Izvor: Agencije