Đokovićev otac pozirao s navijačima koji mašu proruskim zastavama

Snimak se pojavio nakon što je policija udaljila četiri osobe s turnira Australian Open zbog isticanja ruskih zastava.

Muškarac u majici sa proruskim simbolom ‘Z’ na četvrtfinalu meča između Novaka Đokovića i Andreja Rubljova, pored navijača koji drže srpske zastave (AFP)

Otac tenisera Novaka Đokovića snimljen je kako pozira s teniskim navijačima koji mašu proruskim zastavama na Australian Openu, što je ukrajinski ambasador nazvao “sramotnim”.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je Đoković izborio mjesto u polufinalu turnira savladavši ruskog protivnika Andreja Rubljova.

Nakon meča, grupa navijača je raširila ruske zastave u blizini stadiona, među kojima je bila i ona s likom predsjednika Vladimira Putina, uzvikujući proruske slogane.

Glasnogovornica policije u Victoriji rekla je da je četvero ljudi izbačeno s turnira jer su isticali “neprikladne zastave i simbole” te “prijetili zaštitarima”. Pozvana je policija i izbačeni su iz Melbourne Parka.

“Igrači i njihovi timovi su obaviješteni i skrenuta im je pažnja na politiku događaja u vezi sa zastavama i simbolima te izbjegavanja bilo kakvih situacija koje bi mogle potencijalno eskalirati”, navedeno je u saopćenju Tennis Australia. “Nastavljamo blisko sarađivati sa sigurnosnim službama i agencijama za provođenje zakona.”

Zastave Rusije i Bjelorusije zabranjene

Drugog dana Australian Opena, 17. januara, zastave Rusije i Bjelorusije zabranjene su na Melbourne Parku nakon što su ih gledaoci dan ranije unijeli na tribine. Obično je dozvoljeno isticanje zastava tokom utakmica u Melbourne Parku. Međutim, Tennis Australia promijenio je tu politiku za dvije zemlje uključene u invaziju na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022.

Video koji je kasnije objavljen na proruskom australskom YouTube profilu prikazuje Đokovićevog oca Srđana kako pozira s muškarcem koji drži zastavu s Putinovom slikom.

Reporteri iz Srbije potvrdili su da se radi o Đokovićevom ocu, a list Melbourne Age objavio je da je rekao “Živjela Rusija” na srpskom.

Vasil Mirošničenko, ukrajinski ambasador u Australiji i Novom Zelandu, rekao je da je mahanje zastavom “sramotan čin”.

“To je kompletna oprema. Među srpskim zastavama su ruska zastava, Putin, Z-simbol, zastava takozvane Donjecke Narodne Republike”, napisao je na Twitteru.

Novinska agencija AFP je tokom Đokovićevog meča fotografirala još jednog muškarca na stadionu koji je nosio majicu sa simbolom Z.

Od ruske invazije na Ukrajinu, ruski i bjeloruski igrači mogu se nezavisno takmičiti pod neutralnom bijelom zastavom, kao što je slučaj na Australian Openu.

Izvor: Agencije